La segona edició del Concurs de Vins DO Costers del Segre va qualificar 140 vins de 23 cellers de terres lleidatanes

Tomàs Cusinè deia que "ara com ara, i ho dic amb tot l'orgull, la marca més prestigiosa amb la que compten les terres lleidatanes és la DO Costers del Segre, una afirmació que constaten al voltant de 7 milions d'ampolles que viatgen per 80 països de tot el món"
Els guardonats en la segona edició del Concurs Costers del Segre ©JosepAPérez
photo_camera Els guardonats en la segona edició del Concurs Costers del Segre ©JosepAPérez

El jurat de la segona edició del Concurs de la DO Costers del Segre va concloure que el millor vi de l'edició del 2023 era l'Aura 2019 del celler Clos Pons de l'Albagés. Un vi negre de criança que va destacar entre els 140 que van presentar els 23 cellers participants en la convocatòria d'enguany. 

"La veritat és que no ha seguit gens fàcil la deliberació del concurs d'enguany, la vintena de sommeliers que van fer un tast a cegues asseguraven que la majoria dels vins eren d'una grandíssima qualitat", destacava el director del tast del concurs, Ramon Roset. El tast va tenir lloc el dilluns 13 de novembre a l'aula taller de la Seu Vella.

El Castell dels Templers de Gardeny va ser l'escenari de l'acte, conduït pel periodista Vicent Sanchis, que també va guardonar al Valerna 2022 de Carviresa de Tàrrega com a millor vi blanc jove; el Niu 2020 de Raimat com a millor blanc de criança; pel que fa als rosats el més ben valorat va ser el Sotneral 2023 de Carviresa; i Sios Brut Rosé 2021 de Costers del Sió va obtenir la millor puntuació com a escumós.

Pel que fa als negres, en la categoria de joves va destacar, en primer lloc, Sios Nature 2022 de Costers del Sió; i l'Aura 2019 de Clos Pons també es proclamava com a millor vi negre de criança.  

Joan Jové del celler Mas Blanch i Jové ©JosepAPérez
Joan Jové del celler Mas Blanch i Jové ©JosepAPérez

La convocatòria també va reconèixer el vi Saó Blanc 2022 del celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles com el millor monovarietal de Macabeu, i Purgatori de Família Torres de Juneda va rebre el premi a la Millor Iniciativa Sostenible.

El president de la DO Costers del Segre, Tomàs Cusiné destacava que "fem una feina ingent que s'ha d'apreciar i per la qual ningú hauria de discutir que una ampolla de vi val el que val quan està en una prestatgeria". "Per això considero que és molt important la feina turística que es fa des dels cellers, una manera a través de la qual el consumidor pot atansar-se a la complexitat i l'esforç de l'elaboració d'una ampolla de vi", afegia Cusiné

"Ara com ara, i ho dic amb tot l'orgull, la marca més prestigiosa amb la que comptes les terres lleidatanes és la DO Costers del Segre", va afirmar Cusiné

"Ampolles plenes de paisatge, plenes de Lleida, que es traslladen a llocs en els quals no ens coneixen, però que ens aprecien, sobretot quan obren una de les nostres ampolles", explicava el president de la DO.

La resta de premis

De cada categoria es van premiar dos vins més, plata i bronze, i pel que fa als blancs joves es va puntuar al Blanc de Boira 2022 de Mas Ramoneda d’Artesa de Segre, en segon lloc; Raimat Saira 2022 de Raimat en tercer lloc.

Els vins guardonats en la segona edició del Concurs Costers del Segre ©JosepAPérez
Els vins guardonats en la segona edició del Concurs Costers del Segre ©JosepAPérez

En vins blancs de criança el Cingles 2018 de Clos Pons, se situava en segon lloc seguit de l'Oda 2021 de Castell del Remei de Penelles. Pel que fa als rosats el Saó Rosat 2022 de Mas Blanc i Jové de la Pobla de Cérvoles, en segon lloc, i el Nena 2022 de Vinya els Vilars d'Arbeca, en tercera posició. En la categoria de Vins Escumosos, l'Olivera Reserva Superior 2019 de L'Olivera de Vallbona de les Monges obtenia la segona posició, seguit del Sort d'Abril Brut Nature Reserva 2018 del celler Analec de Nalec. 

Vins negres en la categoria de joves en segon lloc Garnatxa de Cérvoles 2022 de Cérvoles Celler de la Pobla de Cérvoles, seguit del Petit Baldomà de Celler de Baldomar. Els Vins Negres de Criança van destacar, en segon lloc, Finca Barqueres 2018 de Tomàs Cusiné del Vilosell, i el bronze per Cérvoles Estrats 2019 de Cérvoles Celler. 

El jurat

Tast del Consurs de Vins DO Costers del Segre ©JosepAPérez
Tast del Consurs de Vins DO Costers del Segre ©JosepAPérez

L'aula taller de la Seu Vella va acollir el dilluns, dia 13 de novembre, el tast del jurat format per una vintena de sommeliers, entre els quals ha estat Toni Albiol, actual Millor Sommelier de Catalunya i Tercer d'Espanya. Els altres professionals que han format part del jurat han estat: Gregori Albareda, Nacho Bustamante, Joan Carrion, Anna Casabona, Llúcia Castaño, Enric Català, Juanjo Ceresuela, Marisa Díaz, Rafa Gimena, Ramon Griñó, Jordi Martínez, Conxita Monserrat, Joan Nievas, Montserrat Pascual, Berta Pla, Ester Rocaginé, Gregori Rull, Enric Santiesteban, i Albert Señor.