L’IRTA estudiarà l’ús de plaques solars sobre arbres fruiters per produir energia

La prova pilot d’agrivolteïsme es desenvoluparà durant cinc campanyes en poma Golden i Gala amb dues tipologies diferents de plaques
Les plaques solars sobre els cultius de poma a IRTA Mollerussa ©JordiBonilla
photo_camera Les plaques solars sobre els cultius de poma a IRTA Mollerussa ©JordiBonilla

L'IRTA ha posat en marxa a la seva finca experimental a Mollerussa una prova pilot d'agrivolteïsme, un mètode que ha de permetre combinar la producció agrícola amb l'energètica mitjançant l'ús de panells solars.

Actualment, la regulació de la Generalitat de Catalunya estableix que hi ha d’haver un acord entre el promotor del parc fotovoltaic i el propietari de la finca agrícola amb dues maneres d’aplicar-ho: plaques sobre el cultiu amb un màxim d’un 15% d’espai ocupat per plaques o bé intercalant espais amb plaques i espais amb cultiu amb una ocupació màxima del 20%.

Alguns dels panells semitransparents a la finca d'IRTA ©JordiBonilla
Alguns dels panells semitransparents a la finca d'IRTA ©JordiBonilla

Pel que fa a l'estudi que inicia l'IRTA, els panells s'han col·locat a 4,5 metres sobre mitja hectàrea de pomes Gala i Golden, assolint els 5,5 metres quan es col·loquen en horitzontal. Han emprat un sistema dinàmic en el qual les plaques es mouen en funció de la llum i un altre de fix amb panells semitransparents.

La hipòtesi que maneja l'IRTA és que les condicions tèrmiques que provoquen estrès a l’arbre a l’inici de l’estiu podrien mitigar-se amb les plaques, tal com ha explicat el cap de fructicultura, Luis Asín.

Els dos sistemes es compararan amb la producció amb malla antipedregades i sense malla

La instal·lació de les plaques a la finca del Pla d'Urgell va iniciar-se el maig del 2023 i s’ha allargat fins al gener d’enguany, començant ara la primera campanya de la prova pilot, que es desenvoluparà durant cinc campanyes.

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, ha assegurat l'èxit del projecte que “combina la transició energètica amb la pervivència de l’espai agrícola”. El pressupost és de 813.000 euros del Fons Climàtic que prové de l’impost del CO₂ als vehicles.

Per la seva banda, la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha explicat que alguns estudis francesos ja apunten a les hipòtesis del centre, però “cal estudiar quines són les condicions a Catalunya”. En aquest sentit, pel que fa a la regulació de l'agrivolteïsme la Generalitat s'ha basat en un projecte d'Alemanya.