L'IRTA i els regants de l'Urgell s'alien per definir l’estratègia en favor de la supervivència dels arbre

L'any 2021 es va dur a terme un estudi que partia de la base que en les regions semiàrides com és el Pla d'Urgell, l'aigua s'evapora més que en altres regions, a causa del regadiu i a l’heterogeneïtat en la tipologia de cultius, això pot interferir en l'atmosfera, i alterar la formació de núvols baixos i desajustar les pluges
El reg a manta en els conreus de l'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera El reg a manta en els conreus de l'Urgell ©JosepAPérez

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) conscient de la greu situació de les reserves hídriques dels envasaments de la conca del Segre, si no plou en els pròxims mesos, treballa per aconseguir la màxima eficàcia en el reg per garantir la supervivència dels arbres fruiters.

Per tal d'aconseguir aquest objectiu la CGRCU ha iniciat una col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l’Oficina del Regant, per tal de poder arribar a definir l’estratègia de reg adequada i més eficient, amb l'objectiu de salvaguardar el màxim d’arbres fruiters que sigui possible.

Segons ha explicat el director general del la CGRCU, Xavier Díaz des del passat 25 d'abril s'han dut a terme una vintena d'embassades -retencions addicionals al canal- per tal de poder ajustar la distribució d’aigua als menors cabals circulants, 2 m³/s, i augmentar la capacitat de regulació i reserva.

Els drons per a l'estudi de la humitat en les finques, estació IRTA  ©JosepAPérez
Els drons per a l'estudi de la humitat en les finques, estació IRTA ©JosepAPérez

 

Les accions de control

Es duran a terme vols mensuals per analitzar la humitat del sòl i l’estat vegetatiu de les plantes al llarg de tota la superfície de regadius. També es farà un seguiment exhaustiu de l’estat hídric dels arbres en una sèrie de parcel·les seleccionades prèviament. L’objectiu d’ambdues propostes implica determinar el moment més adequat a l’hora d’aplicar aquest reg de supervivència

Finalment, totes les parts s’han compromès a celebrar reunions setmanals per vehicular un seguiment continu de totes les variables que afecten el reg i anar ajustant així l’estratègia de reg a les necessitats dels arbres per a la seva supervivència.

El reg a manta en els conreus de l'Urgell ©JosepAPérez
El reg a manta en els conreus de l'Urgell ©JosepAPérez

Prediccions de periodes llarg de sequeres

L'estació experimental de l'IRTA a Mollerussa acollia el 20 de juliol del 2021 els agents implicats en el projecte LIAISE (Land Surface Interactions with the Atmosphere over the Iberian Semi-arid Environment),  el Centre Nacional de Recerca Meteorològica (CNRM), l'IRTA, el SMC, la NASA i l'Agència Espacial Europea (ESA), entre d'altres.

L'objectiu de LIAISE era aportar coneixement sobre com afectarà l'escalfament global sobre els recursos disponibles d'aigua dolça a nivell mundial, específicament a les regions productores d'aliments, i com canviaran les interaccions humanes amb aquests recursos i el seu valor per a la societat.

LIAISE partia de la base que en les regions semiàrides de la conca mediterrània, com és el Pla d'Urgell, l'aigua s'evapora més que en altres regions, a causa del regadiu i a l’heterogeneïtat en la tipologia de cultius, això pot interferir en l'atmosfera, i alterar la formació de núvols baixos i desajustar les pluges

L’investigador de l'IRTA, Joaquim Bellvert, explicava que després de col·laborar amb l'ESA per desenvolupar un projecte que permet, a través d'imatges de satèl·lit determinar quanta aigua necessiten els cultius, ara es treballa per identificar parcel·la a parcel·la, quanta aigua es consumeix, i aquesta dada es valida amb instrumentació situada al territori. Segons Bellvert, els resultats de l'estudi, han de servir per millorar les prediccions meteorològiques i per anticipar-se a situacions com els cops de calor. 

Durant una setmana la NASA; la SAFIRE i la ESA van sobrevolar els conreus de Mollerussa, Linyola, l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Verdú i Bellpuig amb avions equipats amb sensors tèrmics, radar i hiperspectrals, per tal d'estudiar l'evapotranspiració, la humitat superficial del sòl i la fotosíntesi dels cultius.