L'IRTA presenta una xarxa d'assistència al reg amb personal tècnic i simulacions

Es generarà un bessó digital amb informació sobre l'estat del camp i les seves necessitats
Un tècnic de l'IRTA mesurant dades dels fruiters ©JordiBonilla
photo_camera Un tècnic de l'IRTA mesurant dades dels fruiters ©JordiBonilla

La finca experimental de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Mollerussa ha acollit aquest dimecres la presentació de RegAssist, una xarxa d'assistència al reg que permetrà optimitzar l'aigua en condicions de sequera com l'actual. L'assistència es basa en simulacions i prediccions fetes a través de tecnologies com la teledetecció, la intel·ligència artificial o el big data.

La suma dels resultats que surtin de les simulacions realitzades i l'actuació de personal tècnic serviran perquè comunitats de regants, cooperatives, ADVs, empreses i altres agents del sector disposin de coneixements més precisos i “gestionar de forma més eficient l'aigua”, tal com ha apuntat el director general de l’IRTA, Josep Usall.

El desplegament començarà durant el pròxim mes amb quatre tècnics a cadascuna de les demarcacions amb l'objectiu de desplegar més recursos durant el 2025.

Anteriorment, aquest tipus de suport a les explotacions s'havia testejat a les províncies de Lleida i Girona

Una de les tecnologies emprades per l'IRTA per recollir dades de la salut dels arbres ©JordiBonilla
Una de les tecnologies emprades per l'IRTA per recollir dades de la salut dels arbres ©JordiBonilla

El coordinador de RegAssist, Jordi Oliver, ha apuntat a la possibilitat que aquesta xarxa d'assistència permeti trobar nous usos a aigües subterrànies o regenerades per ser utilitzades en el reg. Oliver també ha destacat la bidireccionalitat en la transmissió d'informació “per conèixer exhaustivament el territori”.

Amb la informació compilada es generarà un bessó digital que permetrà disposar d'una simulació en temps real en la qual es podrà accedir digitalment a l'estat de cada camp, quines són les seves necessitats futures i com es poden garantir en funció dels recursos hídrics.

La visita a la finca d'IRTA a Mollerussa també ha comptat amb la presència del secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Carmel Mòdol, qui ha subratllat la importància de “donar assistència al sector i avançar-nos a les futures situacions de problemes amb la disponibilitat d’aigua”.