Lleida posiciona el seu lideratge en el sector de la bioeconomia catalana

La Generalitat de Catalunya impulsa la creació a Alcarràs d’una planta d’accés obert per al suport al desenvolupament d’aliments basats en proteïnes alternatives que es trobin en la fase d’escalat preindustrial

BioHubCat taula rodona a Alimentària ©JosepAPérez
photo_camera BioHubCat taula rodona a Alimentària ©JosepAPérez

El Hub de la Bioeconomia de Catalunya, BioHubCat, que té la seva seu al Parc AgrobioTech de Lleida va impulsar la presentació del projecte d’una planta d’accés obert per al suport al desenvolupament d’aliments basats en proteïnes alternatives que es trobin en la fase d’escalat preindustrial. L'acte va tenir lloc el passat dilluns en el marc de la fira Alimentària de Barcelona, amb la participació dels agents implicats, Generalitat, Diputació de Lleida, Irta.   

L’aposta pel Segrià comporta un compromís del govern amb la transformació econòmica de les terres de Ponent i la seva projecció de futur. La planta contribuirà a la diversificació econòmica de la zona i reforçarà el seu lideratge dins el sector agroalimentari

Jaume Sió técnic d'Acció Climàtica ©JosepAPérez
Jaume Sió técnic d'Acció Climàtica ©JosepAPérez

El punt de partida del Hub de la Bioeconomia de Catalunya, BioHubCat es una inversió de 25 milions d'euros, que té com a objectiu reduir el risc que assumeixen les empreses en una de les fases més crítiques del procés d’innovació i desenvolupament de nous productes. La iniciativa sorgeix de les necessitats exposades per les principals empreses i empreses emergents catalanes que operen en aquest sector, que revisen contínuament els avenços. Aquestes empreses, ara com ara, han de cercar aquests serveis en altres països o aturar momentàniament línies de producció.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ©JosepAPérez
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ©JosepAPérez

La bioeconomia com a factor de diversificació

A Catalunya, el mercat de la tecnologia alimentària va generar inversions de 226 milions d'euros el 2023, a més de focalitzar l’interès d’una part important de les empreses emergents centrades en la producció i el processament d'aliments. En aquest context, l'enfocament de la instal·lació en l'extracció de proteïnes vegetals, l'extrusió i la fermentació “posiciona Catalunya com un actor fonamental en la revolució de les proteïnes alternatives”, segons va explicar el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig.

Departament d’Economia i Hisenda va adjudicar a finals de l’any passat la redacció de l’avantprojecte i estudi de viabilitat a l’enginyeria Ingal, i la Generalitat inicia ara la cerca d’inversors per al 51% restant, amb l’objectiu de constituir una entitat publicoprivada que gestioni la instal·lació.

Alhora, el projecte fomenta un ecosistema de col·laboració i convida les empreses a validar i escalar les seves innovacions. Això accelera la transició a la producció massiva de proteïnes alternatives.

Presentació de la planta BioHubCat a Alimentària ©JosepAPérez
Presentació de la planta BioHubCat a Alimentària ©JosepAPérez

Per la seva banda el coordinador general del BioHubCat, Víctor Falguera destacava que “la missió del BioHubCat és facilitar el creixement de les empreses, per aquest motiu ens dediquem a fer possible allò que la indústria necessita. La implicació de les empreses en aquest projecte, aportant informació molt sensible i detallada i obrint vies de contacte amb altres actors clau, és la millor garantia d’èxit”

El polígon bioeconòmic d'Alcarràs

El municipi del Segrià recolza un polígon a la  zona de Vallmanya en el qual es preveu instal·lar una planta ha de ser un catalitzador dels avenços en les opcions d'alimentació sostenible, i ha de consolidar el paper de Catalunya com a líder en els mercats d'origen vegetal. 

El sector de proteïnes alternatives està preparat per a un creixement exponencial, oferint un terreny fèrtil per a inversions que prioritzen la innovació, la sostenibilitat i els rendiments a  llarg termini

La inversió pública prevista és més que un compromís financer; és un catalitzador estratègic per a  un futur sostenible en tecnologia alimentària. Els inversors i els líders del sector entenen el  potencial transformador d'aquestes iniciatives i les oportunitats que presenten.