Lleida i Catalunya han de ser "la punta de llança de la nova cultura agroalimentària"

El conseller Òscar Ordeig destaca que en terres lleidatanes hi ha molt del talent per innovar i adaptar-se als reptes d'incrementar la producció d'aliments en un context en què cada vegada hi ha menys aigua
Inauguració Fira Sant Miquel ©JosepAPérez
photo_camera Inauguració Fira Sant Miquel ©JosepAPérez

La Fira de Sant Miquel i el Saló Eurofruit arrencaven aquest dijous amb una mostra de 291 expositors d'una quinzena de sectors relacionats, distribuïts en una superfície de 50.000 metres quadrats en el recinte dels Camps Elisis de Lleida. En paral·lel el certamen ha programat una cinquantena d'activitats. 

Inauguració Fira Sant Miquel Òscar Ordeig ©JosepAPérez
Inauguració Fira Sant Miquel Òscar Ordeig ©JosepAPérez

El conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig ha presidit l'acte inaugural de la setantena edició de la fira lleidatana i en el seu parlament afirmava que Lleida i Catalunya han de ser "la punta de llança de la nova cultura agroalimentària". Ordeig afegia que en terres lleidatanes hi ha molt del talent necessari per innovar i adaptar-se als reptes per als pròxims deu anys. "Amb el menjar no s'hi juga" etzibava el conseller fent referència als reptes per augmentar la producció d'aliments en un context en què cada vegada hi ha menys aigua.  

Ordeig destacava que "el sector està creixent, però té unes grans desigualtats a la cadena de valor i no podem perdre agricultors perquè perdem capacitat productiva", per altra banda, l'administració pública ha de ser "facilitadora" del principal sector econòmic del país. En aquest sentit, Ordeig ressaltava que cal millorar l'eficiència del Govern i simplificar la burocràcia i fer que els treballadors públics surtin de les oficines per estar al costat de la pagesia.

Destinarem els recursos necessaris i els demanarem a l’Estat i a Brussel·les, perquè Catalunya pugui tenir la infraestructura, els equipaments, la formació i els centres d’investigació necessaris per liderar el canvi

Interpel·lat per l'aprovació de la Llei de l'alimentació de Catalunya que proposta obligar a fer que el 50% de la compra pública sigui de productes de proximitat, el conseller responia que encara no hi ha calendari per aprovar el text i ha defensat que "no té sentit que tenint productes d'aquí", se n'hagin de portar "de l'altra punta de món perquè la petjada ecològica és molt més gran". Fins i tot, ha destacat les dificultats que té el mateix Departament per comprar productes de proximitat. "No pot ser, és una contradicció".

Inauguració Fira Sant Miquel Joan Talarn ©JosepAPérez
Inauguració Fira Sant Miquel Joan Talarn ©JosepAPérez

Per la seva banda el president de la Diputació, Joan Talarn destacava que “cal garantir preservar l’equilibri entre l’esdeveniment social d’elevat impacte ciutadà, la necessitat d’esdevenir un fòrum d’alt interès professional i no perdre de vista que les fires són també un atractiu turístic”. En aquest sentit, ha recordat l’estudi presentat el passat dilluns per la Universitat de Lleida que per primera vegada ha posat xifres a l’impacte directe de les fires agroalimentàries de la demarcació de Lleida, Alt Pirineu i Aran: 697.200 visitants atrets per les 83 mostres agroalimentàries que se celebren anualment.

Talarn, instava al Govern Català a incrementar les inversions i l'aposta pel terrer lleidatà. En la mateixa línia ho feia el president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, que també ha reivindicat la necessitat de desplegar el polígon de Torreblanca, així com infraestructures ferroviàries i el projecte de rodalies.