El Govern posa cara a 12 dones lleidatanes que han generat la transformació feminista en l'entorn rural

La intenció de l'acció 'Lleida, terra de dones transformadores' és aportar un model de promoció i visibilització del paper transformador de les dones en l'entorn rural que pugui ser desenvolupat en altres territoris de Catalunya, amb les adaptacions específiques corresponents

Seleccionades en el projecte Lleida, terra de dones transformadores ©JosepAPérez
photo_camera Seleccionades en el projecte Lleida, terra de dones transformadores ©JosepAPérez

La presidenta de la Comunitat Energètica Local de Bellpuig, Lourdes Mora Alsina; la copropietària de la Cooperativa al Centro la Vida del Bar Lo Centro de Maldà, Nadia Tolsà MontedoroMaite Sainz de la Maza Benet, arquitecta especialista en arquitectura de terra dels Alamús; Remei Capitan Artacho, que gestiona homenatges de vida laics Balaguer; La realitzadora audiovisul de les Borges Blanques, Sara Boldú BotamPatricia McGuill Ferrari és narradora oral de Florejats; L'enòloga de l'Ametlla de Segarra, Eva Bonet Baqué; l'antropòloga sociocultural de Coscó, Marta Rallo Arnau; Sara Jové Balasch, gerent del Celler Mas Blanch i Jové i secretària de l'Associació de propietaris forestals de La Pobla de Cérvoles i el Vilosell; la pagesa regenerativa d'Ivars d'Urgell, Gemma Llanes SagarraSònia Morell Bernadí, de Golmés, ramadera i estilista; i l'escultora de Granyena de les Garrigues, Sara Pons Arnal:

Montse Bergés i Meritxell Bened presenten Lleida, terra de dones transformadores ©JosepAPérez
Montse Bergés i Meritxell Bened presenten Lleida, terra de dones transformadores ©JosepAPérez

Aquestes dotze emprenedores formen part de la iniciativa 'Lleida, terra de dones transformadores' que impulsa la delegació del Govern a Lleida amb la voluntat de projectar la transformació feminista a l’entorn rural. El projecte posa cara a dones de terres lleidatanes, transformadores de l'espai rural de les sis comarques de Ponent que, amb la seva acció quotidiana, plantegen i generen canvis en l'entorn, hi detecten mancances i actuen per a superar-les.

El projecte s'ha presentat aquest dilluns a la seu de la delegació del Govern a Lleida, presidit per la delegada Montse Bergés i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Bened, í l'assistència de deu de les dotze participants.

El Govern espera poder treballar amb aquesta dotzena d'emprenedores amb l'objectiu de superar la doble discriminació pel fet de ser "dones de poble", i visibilitzar les dones rurals més enllà del sector primari; la Generalitat ho vol fer impulsant un moviment que condueixi a la creació d'una agenda compartida d'aquestes dones 

L'antropòloga sociocultural de Coscó, Marta Rallo ha remarcat la importància de la iniciativa per contrarestar aquest "agropatriarcat", concepte creat per l'antropòloga Montse Soronellas, ja que "ressalta els canvis que s'estan produint des de la visió del gènere i de les dones". 

Desplegament del Projecte

La primera acció tindrà lloc el pròxim dia 1 d'octubre en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, on totes les dones de capçalera explicaran les seves històries des de les 10 fins a les 14 hores a l'estand del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ubicat al pavelló 3 de Fira Lleida. A les 12 hores hi haurà una acció oberta al públic en què es presentaran els continguts visuals del projecte.

"Lleida, terra de dones transformadores" comptarà amb un ventall d'eines comunicatives, formats i suports per facilitar donar a conèixer la realitat transformadora del territori de les protagonistes d'aquest projecte. Tots els materials i informacions que s'hi vagin integrant amb el temps seran inclosos a una pàgina web. Serà el cas de retrats, càpsules documentals de curta durada i de pòdcast, entre altres. A més, el hashtag del projecte serà #donestransformadoreslleida i també hi haurà un compte d'Instagram.
Les dones selecionades en el projecte ©JosepAPérez
Les dones selecionades en el projecte ©JosepAPérez

A partir de la identificació de les dotze protagonistes inicials, es preveu fer una dinàmica participativa per identificar-ne d'altres en la resta de l'espai lleidatà i generar un moviment a partir d'una sèrie d'accions que portin el col·lectiu a implicar-se de forma organitzada en la transformació feminista del món rural.

En aquesta segona fase del projecte, es disposarà d'una estructura portàtil, a manera de plató que arribarà a les places de les poblacions i que funcionarà a tall d'estudi fotogràfic on hi seran retratades les dones que s'identifiquin amb el moviment per tal de seguir donant-li visibilitat i convocar-hi noves cares.

Posteriorment, els retrats de les dones que s'hauran capturat al plató portàtil, s'imprimiran en grans dimensions i s'instal·laran en parets de les localitats, a més també es promouran xerrades per difondre les històries de les protagonistes

Transferència a altres zones rural

La intenció de l'acció 'Lleida, terra de dones transformadores' és aportar un model de promoció i visibilització del paper transformador de les dones en l'entorn rural que pugui ser desenvolupat en altres zones rurals de Catalunya, amb les adaptacions específiques corresponents. Per mostrar-lo, s'organitzarà una exposició itinerant arreu del país amb els materials gràfics i audiovisuals elaborats al llarg del desenvolupament de la iniciativa.

La iniciativa compta amb el suport dels departaments d'Igualtat i Feminismes i d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.