Els regants de l'Urgell necessiten 30 milions d'euros en el termini màxim d'una setmana

David Mascort feia la primera visita com a conseller al Pla d'Urgell, ho feia per assistir a una reunió amb les Comunitats de regants del Canal d’Urgell, del Segarra-Garrigues i la plataforma Manifest del Gran Urgell, amb objectiu presentar el segon paquet d'ajut al sector agrari previst pel Govern Català, per valor de 80 milions d’euros
Amadeu Ros,, David Mascort i Josep Maria Jové ©JosepAPérez
photo_camera Amadeu Ros,, David Mascort i Josep Maria Jové ©JosepAPérez

El col·lectiu Manifest del Gran Urgell es reunia aquest divendres a Miralcamp, municipi del Pla d'Urgell on va néixer, en la seu de la Cooperativa del Camp amb els representants socialistes lleidatans, Montse Mínguez, Òscar Ordeig i Rosa Ibarra. Montse Mínguez destacava que “el Govern de Pedro Sánchez havia mobilitzat més de 636 milions d’euros en ajudes directes als agricultors, la qual cosa constatava la implicació de l’executiu amb el sector i amb les terres de Lleida, un dels principals territoris de producció fructícola, cerealística i ramadera d’Espanya”. Mínguez recordava que “s’ha activat un paquet de mesures urgents que afronten aquesta llarga situació de sequera, que a més s’ha agreujat amb les conseqüències de la guerra a Ucraïna”.  

A més dels ajuts directes, el Govern d’Espanya ha pres mesures decidides i valentes com l’exempció de l’IBI a determinades explotacions, l’ajornament del pagament de quotes de la Seguretat Socials a determinades empreses i treballadors la rebaixa del cànon i la tarifa de l’ús de l’aigua, així com la construcció de dessalinitzadores que han de garantir futurs abastiments

Montse Mínguez amb el col·lectiu Manifest del Gran Urgell ©JosepAPérez
Montse Mínguez amb el col·lectiu Manifest del Gran Urgell ©JosepAPérez

Montse Mínguez també passava de relleu que “el Ministeri d’Agricultura destinarà a Lleida 54 milions d’euros per impulsar quatre grans projectes de regadius i invertirà a Catalunya quasi 70 milions del Pla de Recuperació en regadius sostenibles. Una inversió de la qual el 78% serà per modernitzar regadius a la nostra província”.   

Els regants de l'Urgell necessiten 30 milions d'euros en el termini màxim d'una setmana

Els membres de la plataforma Manifest del Gran Urgell van exposar als polítics socialistes la situació del camp i la ramaderia sota els efectes de la sequera; el portaveu Jaume Perera va plantejar als polítics socialistes "la urgent necessitat d'aconseguit trenta milions d'euros per afrontar els efectes del tancament del regadiu, conseqüència de la sequera", una qüestió que es referia a les xifres de les quals parlava Minguez.

Segons Perera els 636 milions es destinen a tot l'Estat, d'aquests 375 tenen com a finalitat els farratges per al bestiar; en queden 275 per als cereals d'hivern, també per tot l'Estat, per tant, "els catalans estem esperant 30 milions d'euros" per garantir "la subsistència del sector", per als productors de cereals. Pel que fa als conreus de seca, oliva, ametlla i raïm de moments amb les pluges es podria mantenir una producció acceptable, i no s'han concretat les xifres, tampoc pel que fa als farratges.

Respecte a la proposta de la collita en verd, els pagesos consideren que poques explotacions s'hi acolliran, i proposen que la quantitat destinada a la fruita, 5.880 euros per hectàrea si es tira la fruita en verd a terra abans del dia 31 d’aquest mes de juliol, es destinessin a la resta de sectors més afectats, una decisió que els agents implicats haurien d'elevar "al Ministèrio", segons la plataforma. 

Les xifres de la Generalitat

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort en la reunió sectorial ©Govern
El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort en la reunió sectorial ©Govern

El dissabte 1 de juliol el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort feia la primera visita com a conseller al Pla d'Urgell, ho feia per assistir a una reunió amb les Comunitats de regants del Canal d’Urgell, del Segarra-Garrigues i la plataforma Manifest del Gran Urgell. La trobada tenia com a objectiu presentar el segon paquet d'ajut al sector agrari previst pel Govern Català, per valor de 80 milions d’euros.

La xifra la va aprovar divendres la Generalitat desplegant-la en 100.000 euros per a explotacions professionals i de 50.000 per a no professionals, concretament 712 euros per hectàrea als cultius herbacis de regadiu (blat, ordi i panís)

Els presents en la reunió a la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) van traslladar al conseller Mascort, que els ajuts són insuficients i no podran cobrir els costos que els agricultors ja han hagut d'avançar en les seves explotacions. En el cas dels herbacis de secà proposen compensar les pèrdues d’aquest any i del passat, els del 2022 arribaran als pagesos de les Garrigues, la Noguera, el Segrià, l’Urgell, la Segarra, el Jussà i el Solsonès per un import de 243 euros per hectàrea i per enguany serà de 251 euros

La CGRCU decideix que en fan de l'aigua

Seu de la Comunitat de regants dels Canal d'Urgell ©JosepAPérez
Seu de la Comunitat de regants dels Canal d'Urgell ©JosepAPérez

Una assemblea quer se celebrarà aquest dilluns a les 10 del matí,  en la qual es debatrà si destinen l’assignació de 50 hectòmetres cúbics d’aigua a salvar la producció de fruiters, amplien el reg al cereal, o bé opten per estalviar reserves per a la campanya vinent.

Agricultors demanen aigua per als herbacis, ja que els fructicultors poden regar per salvar arbres i part de la collita.