El Ministeri d’Agricultura repara les filtracions en el canal principal d'Urgell

Cal recordar que el projecte de la modernització dels Canal d'Urgell encara està en el calaix de les administracions, amb un pressupost que supera el milió d'euros i amb dos projectes redactats per la Generalitat de Catalunya. Les administracions catalana i espanyola es van passant la responsabilitat dels percentatges de les aportacions al finançament, i els regants reglament que el cost per pagesos sigui de 0 euros
Canal d'Urgell - Auxiliar terme de Linyola ©JosepAPérez
photo_camera Canal d'Urgell - Auxiliar terme de Linyola ©JosepAPérez

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, feia públic aquest divendres en un comunicat que arrencaven les obres de millor de l’eficiència hídrica i automatització d'un tram del canal Principal d'Urgell, un projecte que el govern va aprovar el 30 d’octubre del 2022 per un import de 28, 2 milions d’euros.

Els directius de la CGRCU i el nou president de la CHE Carlos Arrazola ©Canals
Els directius de la CGRCU i el nou president de la CHE Carlos Arrazola ©Canals

En aquest comunicat que el ministeri titula com a "arrencada de la modernització de 45.767 hectàrees de regadius" de les comarques de Noguera, Pla d’Urgell i les Garrigues, per un import de 24.021.561 euros. L'actuació consistirà segons el ministeri a  renovar el revestiment de part dels canals i séquies que s'utilitzen en aquesta zona de regadiu, que presenten un alt nivell de deterioració, per a evitar així les pèrdues d'aigua i augmentar la seva capacitat de transport, així com regular el seu cabal per a ajustar-se a les necessitats de reg.  

Les obres les executarà la Societat Mercantil Estatal d’Infraestructures Agràries (Seiasa) en un termini de vint-i-quatre mesos 

Segons el ministeri les obres es completaran amb la construcció de tres basses que permetran emmagatzemar un total d'1,1 hectòmetres cúbics d’aigua. En aquestes s’instal·laran comportes de regulació dinàmica, que permetran l’automatització de l’ompliment de les mateixes i la regulació dels cabals situats aigües amunt de les séquies. 

L’actuació s’emmarca en el programa per a l’eficiència i sostenibilitat en regadius al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i, per tant, estan cofinançades per fons Next Generation de la Unió Europea.

El seu caràcter publicoprivat suposa que l’aportació pública serà d’un màxim del 80% del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants i usuaris aportaran el 20% restant

La modernització dels canals en estambai 

Cal recordar que el projecte de la modernització dels Canal d'Urgell encara està en el calaix de les administracions, amb un pressupost que supera el milió d'euros i amb dos projectes redactats per la Generalitat de Catalunya. Les administracions catalana i espanyola es van passant la responsabilitat dels percentatges de les aportacions al finançament, i els regants reclamen que el cost per pagesos sigui de 0 euros.

La Generalitat anunciava la redacció dels projectes de modernització de les 10.000 primeres hectàrees a finals del 2020. El que era en aquella data vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, presentaven el 20 d'octubre del 2020, 4 projectes, per un valor de 110.000 euros.

Des de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) el seu nou director Carlos Arrazola, va visitar aquest dimecres la seu de la Comunitat General de Regants de l'Urgell, per anunciar que els gestors de l'Ebre mantenen la proporció d'aportacions a l'Urgell i al Segarra Garrigues 12:1.