Nufri reunirà al voltant de 2.000 persones en la jornada de portes obertes de la commemoració del 50è aniversari

El grup hortofructícola Nufri celebra el seu mig segle d'història amb la missió de continuar dignificant el camp, oferint oportunitats als agricultors i al món rural. Tot això, seguint la filosofía emprenedora que va portar a un grup d'agricultors a fundar Nufri en 1973
Ignasi, Francesc i Xavier Argilés ©JosepAPérez
photo_camera Ignasi, Francesc i Xavier Argilés ©JosepAPérez

“L'evolució de Nufri ha estat progressiva i constant durant aquests 50 anys, i les decisions que estem prenent marcaran també el futur del camp, que volem que continuï sent una opció rendible per als agricultors. És necessari que puguin viure d'una agricultura de qualitat a llarg termini” explicava el president de Nufri, Francesc Argilés en el preludi de la commemoració dels cinquanta anys de la companyia. 

Argilés despatxava amb els mitjans de comunicació lleidatans, flanquejat per Xavier i Ignasi Argilés, amb els quals capitaneja la gestió de la companyia, per tal de fer un balanç del mig segle de trajectòria i d'intentar transmetre quina ha sigut la marera d'actuar i els compromisos amb els socis, treballadors i clients per assolir el creixement actual.

El president destacava que els quatre pagesos que van fer néixer Nufri en cap moment van pensar ni projectar el que avui és la companyia, "tot va ser constància, i inquietud; inquietud i constància, i ha sortit el que ha sortit". 

Francesc Argilés Web
Francesc Argilés ©JosepAPérez

Argilés, però, responia als mitjans sobre l'evolució del sector afirmant que se sentia decebut per l'actitud dels agents lleidatans que han mantingut una "lluita interna, gran o petita" amb posicions massa personalistes, quan pel contrari comproves en els mercats del món l'objectiu és treballar i generar cooperació". A Lleida no hem tingut filosofia de conjunt, quan constates que els mercats giren al voltant del creixement i de fer-se forts, i "en aquest sentit, com empresa em sento un rarot, dins d'aquest conjunt tan dispers".

El president posava com a exemple que "avui té més estabilitat la poma de Girona que la poma de Lleida, quan a casa nostra superen 10 0 20 vegades la seva producció; però a Girona cinc persones aporten estabilitat al mercat, a Lleida amb cinquanta persones no aconseguim aquesta estabilitat". Aquesta és l'assignatura pendent en terres lleidatanes, "que no marca que hi hagi una voluntat plena de canvis, encara que podríem dir que alguna n'hi ha" afegeix Argilés.

Ignasi, Francesc i Xavier Argilés ©JosepAPérez
Ignasi, Francesc i Xavier Argilés ©JosepAPérez

Per la seva banda Ignasi Argilés donava el missatge "respecte a l'agricultura som optimistes, volem que els pagesos plantin, els marquem línies de varietats, els estem donant suport amb ajudes pròpies nostres". "Volem que el pagès tiri, que funcioni i que segueixi", explicava Argilés. Però per aconseguir aquest objectiu és imprescindible modernitzar el Canal d’Urgell.

En altres zones com a Sòria o gran part d’Andalusia, on Nufri compta amb plantacions de pomes i cítrics i on la sequera també colpeja amb força, no s’han vist tan afectades perquè han après a gestionar el consum d’aigua als cultius. Invertir en aquest sentit, assegurava Argilés, és necessari perquè els cultius siguin rendibles per als agricultors i es pugui arribar a assolir en el futur la sobirania alimentària.

Per la seva banda, Xavier Argilés afegia que l'estratègia dels pròxims cinc anys és aconseguir valor afegit a la producció, "perquè creiem que el que fem o fem bé, i molt bé, però ho hem de fer millor". "L'objectiu és aconseguir pomes més bones, que es venguin més bé, i amb més valor afegit que aportin més euros al pagès" destacava Argilés.

La commemoració compartida amb 2.000 persones

El grup hortofructícola Nufri celebra el seu mig segle d'història amb la missió de continuar dignificant el camp, oferint oportunitats als agricultors i al món rural. Tot això, seguint la filosofia emprenedora que va portar a un grup d'agricultors a fundar Nufri en 1973.

El repte més gran de la companyia és assegurar aquest futur per als productors i proveïdors, alhora que s'inverteix i es creix en altres divisions de negoci que també ajuden a rendibilitzar el camp. Exemple d'això és el creixement de Nufri, que en els anys vuitanta va començar amb l'adquisició de la primera parada en un mercat central, a Mercabarna. Poc més tard, en la dècada dels noranta es va construir la fàbrica de sucs a Mollerussa i en els 2000 va començar l'expansió cap als mercats centrals de la península Ibèrica desembarcant a Madrid, Lisboa i Sevilla.

Com a part d'aquest impuls empresarial, el 2010, la companyia va comprar la finca de La Rasa, amb 870 hectàrees dedicades al cultiu de la poma d'altura, mentre es va continuar evolucionant en els mercats gràcies a la importació i maduració de banana. També en aquesta dècada es va adquirir la majoria accionarial d'Indulleida i es va crear Energia Nufri per a oferir energia renovable al mercat domèstic, donant estabilitat a la companyia i ajudant-la en el camí a la descarbonització.

Totes aquestes diversificacions i creixement comporten la segmentació del grup en quatre grans àrees de negoci: fruita fresca, mercats, indústria i energia, amb l'objectiu de poder abordar de manera correcta els desafiaments del futur

De la fruita fresca a la producció d'energia

Amb la mirada posada a continuar oferint oportunitats en el món rural, en l'àrea de fruita fresca els objectius de Nufri són rendibilitzar i dignificar l'agricultura, invertint en la recerca de noves varietats que s'adaptin a les noves condicions climàtiques i tecnificant i automatitzant alguns processos tant en el camp com en les centrals per a aconseguir major eficiència, sent clau la transformació digital com a motor de canvi.

D'altra banda, en la divisió de mercats, l'objectiu és donar servei a tota la península Ibèrica, ja que el 2024 s'iniciarà la construcció del nou magatzem de Vitòria al País Basc, seguint amb l'expansió pel nord del territori. I el repte continuarà sent trobar el millor retorn econòmic per als proveïdors tant nacionals com internacionals, gràcies a l'accés directe als mercats i a tota la xarxa de comerç internacional que disposa el grup.

El mural que realitza l'artista lleidatana Lily Brick ©Nufri
El mural que realitza l'artista lleidatana Lily Brick ©JosepAPérez

A això se suma la part industrial de Nufri, que també ajuda a rendibilitzar la fruita no comercialitzada en fresc, i que es transforma en sucs, concentrats, cremogenats, aromes i olis. En aquest sentit, el propòsit és avançar en subproductes de major valor afegit.

I, finalment, el gran repte de l'empresa per a ajudar a la descarbonització del planeta, és la reducció de 25.000 tones d'emissions de CO₂ a partir d'un autoconsum d'energia del 40% i l'ús de biomassa en les seves calderes

Al mateix temps es pretén reduir un 20% el consum d'aigua. Aquest compromís intern amb el medi ambient es va emprendre durant la dècada dels 90 sent els inicis de l'economia circular actual.

Una altra àrea, que va iniciar el seu desenvolupament el 2017 és la comercialització d'energia a través de Energia Nufri, amb l'objectiu d'oferir al client domèstic i industrial energia de fonts renovables i totalment independent de les grans distribuïdores

Les magnituds de Nufri demostren el gran progrés en aquests 50 anys d'història: el grup va facturar el 2022 més de 600 milions d'euros, la qual cosa representa un gran creixement durant l'última dècada, generats pels seus més de 2.000 treballadors i 400 agricultors associats. En total, Nufri gestiona més de 800.000 tones de fruita a l'any; sempre mantenint el seu compromís per l'excel·lència. A més, compta amb una capacitat de conservació de transformats de 170.000 tones i té 130 MW d'energia instal·lada.