Objectiu salvar la collita de fruita

Els regants de l’Urgell acordaven deixar de regar 13.000 i es compensarà als productors de cereal amb 712 euros per hectàrea i en el cas dels farratges amb 900 euros per hectàrea

Assemblea extraordinària CGRCU ©JosepAPérez
photo_camera Assemblea extraordinària CGRCU ©JosepAPérez

L’assemblea General de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) decidia aquest dilluns com es distribuirien els 50 hectòmetres cúbics d'aigua, que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va autoritzar la setmana passada. Una dotació que la infraestructura destinarà a garantir la collita de fruita que es conrea en les 9.300 hectàrees de les comarques regades pel canal principal.

L’assemblea extraordinària es preveia tensa, segons manifestaven els síndics abans de començar la reunió, però a l'hora de la votació tan sols dos vots, dels 135 síndics, representants d'ajuntaments i industrials i els 20 presidents de les col·lectivitats que hi van assistir; votaven en contra de la proposta de destinar les reserves d'aigua a "salvar la collita dels arbres", segons ha explicat el president dels regants, Amadeu Ros.

Amadeu Ros Assemblea extraordinària CGRCU ©JosepAPérez
Amadeu Ros Assemblea extraordinària CGRCU ©JosepAPérez

El president de la CGRCU afegia que la decisió afectava principalment a conreus de poma i pera, del total de 50.000 hectàrees que rega el canal principal. Des del tancament del tancament de la infraestructura hidràulica el 25 d'abril, aquestes finques tan sols havien fet un reg per garantir la supervivència dels arbres, la qual cosa no garantia la recol·lecció.

Ros detallava que els conreus de fruiters es podran regar quatre cops durant la campanya i el primer es podria dur a terme el pròxim dijous. En aquest sentir Ros afegia que en el cas dels conreus que es cullin a l’agost tan sols necessitaran un parell de tors d’aigua

Assemblea extraordinària CGRCU ©JosepAPérez
Assemblea extraordinària CGRCU ©JosepAPérez

Els perjudicats continuaran essent les 7.000 hectàrees de conreu de farratge i les 6.000 de cereal d'estiu que ja patien les restriccions des del tancament del maig. Per aquest motiu el Govern anunciava el 30 de juny que compensaria als productors de cereal amb 712 euros per hectàrea i 900 euros per les finques de farratges; una xifra que es podria incrementar en 150 euros “si les negociacions amb l'estat espanyol arriben a bon port” destacava Ros.

El president dels regants etzibava que"és una situació que no ens havíem imaginat mai, "totes les previsions van fallar", per la qual cosa, de cara a la propera campanya, volen "planificar" i "estudiar molt bé" el repartiment de l'aigua que tindran disponible davant la previsió que els embassaments es puguin omplir o no.