Pagesos de Tàrrega mostren al conseller Mascort les malles metàl·liques anticonills

El Govern català va aprovar fa uns dies 6 milions d'euros d'ajuts per la instal·lació de proteccions

Mascort escoltant les explicacions d'Alejandro Domingo ©JordiBonilla
photo_camera Mascort escoltant les explicacions d'Alejandro Domingo ©JordiBonilla

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha visitat aquest dijous una explotació de pistatxos a Tàrrega per conèixer els diferents tipus de malla per prevenir els atacs de conills als cultius. Ho ha fet després que el Govern català declarés la setmana passada l'emergència cinegètica al pla de Lleida fins al 30 d'abril del 2025.

El pagès Alejandro Domingo desmuntant una malla de plàstic ©JordiBonilla
El pagès Alejandro Domingo desmuntant una malla de plàstic ©JordiBonilla

Els pagesos han explicat a Mascort que el model que cal seguir és el de la malla metàl·lica electrosoldada per tal que els conills no puguin rostar el plàstic de les malles convencionals. A més, aquest tipus de protecció és més resistent que la de tipus conillera, la qual els animals aconsegueixen doblegar i poden arribar a l'escorça de l'arbre.

La setmana passada el Govern va aprovar un decret amb 6 milions d'euros d'ajuts per instal·lar les proteccions als conreus llenyosos

Les subvencions del Departament per aquests mecanismes seran per a zones d'afectació molt greu, amb un 80% de l'import total fins als 960 euros per hectàrea. Pel que fa al control de les plagues, el conseller ha afirmat que ja s'han adquirit visors nocturns que ja utilitzen els Agents Rurals, a més d'implementar el xipatge de fures de caça, gàbies i sortides nocturnes.

“La situació encara és molt crítica, estem molt per sobre de tenir capacitat d'aguantar el conill”, lamentava el propietari de la finca i membre d'Unió de Pagesos, Alejandro Domingo, qui també ha celebrat que la demanda d'ajuts per la col·locació de malles hagi fructificat i més tenint en compte la necessitat de canviar les proteccions de plàstic per les de ferro en molts cultius.