Més d'un centenar de reclamacions patrimonials presentades al Canal d'Urgell

Des de la plataforma Manifest del Gran Urgell no descarten presentar una demanda judicial conjunta al contenciós administratiu
Els pagesos davant de la Casa Canal a presentar les reclamacions ©JordiBonilla
photo_camera Els pagesos davant de la Casa Canal a presentar les reclamacions ©JordiBonilla

Onze mesos després del tancament del Canal d'Urgell, una cinquantena de pagesos s'han aplegat a les portes de la Casa Canal, a Mollerussa, per presentar més d'un centenar de reclamacions patrimonials contra la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell.

Un pagès a qui es va denegar la primera reclamació, la presenta de nou ©JordiBonilla
Un pagès a qui es va denegar la primera reclamació, la presenta de nou ©JordiBonilla

Alguns dels afectats per la priorització de regs l'any passat havien intentat presentar les reclamacions fa uns dies, però des de la plataforma Manifest del Gran Urgell asseguren que no se'ls van acceptar.

El portaveu de la plataforma, Jaume Perera, ha assegurat que "no tenim cap interès a presentar demandes", però que, si no arriben les indemnitzacions, no descarten fer-ho al jutjat contenciós administratiu, tal com ja ha fet un pagès del Palau d'Anglesola. Segons ha afirmat aquest agricultor, l'advocat els ha aconsellat presentar-ne una primera i, en cas que guanyi, podrà crear precedent per a la resta.

La cinquantena de pagesos han hagut de ser atesos d'un en un

"Ni aquesta aigua que tant esperem ens acabarà diluint", ha reivindicat Perera, que ha recordat que fins al 25 d'abril encara poden presentar-se les al·legacions, ja que en aquesta data podrien prescriure en fer un any del tancament del canal.

Alguns pagesos també han dut el seu tractor a l'acte ©JordiBonilla
Alguns pagesos també han dut el seu tractor a l'acte ©JordiBonilla

Per la seva banda, el president de la Comunitat de Regants del Canal d'Urgell, Amadeu Ros, ha criticat durament la manera de fer del Manifest del Gran Urgell durant la seva atenció als mitjans de comunicació en l'inici de la campanya de reg aquest dilluns, considerant que les reclamacions calia fer-les al Govern i no a la Comunitat, la qual "som únicament transportadors d'aigua".

Ros ha lamentat els comunicats i les accions de la plataforma "perquè han jugat amb la premsa" i ha assenyalat que "un dels ideòlegs d'aquesta plataforma ha estat a la Taula Agrària".

El president dels regants també ha volgut remarcar que durant el 2023 es van celebrar una quinzena de plens i tres assemblees extraordinàries i "tot va ser aprovat per unanimitat". Tanmateix, ha afirmat que les reclamacions es recolliran i seran trameses als serveis jurídics.

La pluja frena l'inici de la campanya de reg

El president dels regants, Amadeu Ros, al costat del canal ©JordiBonilla
El president dels regants, Amadeu Ros, al costat del canal ©JordiBonilla

Aquest dilluns 25 de març també ha engegat la campanya de reg al canal principal i al canal auxiliar. Així i tot, molts pagesos han preferit estalviar-se el reg donat que la pluja ha acompanyat al llarg del matí.

Amadeu Ros ha explicat que, "com que la previsió durant la setmana és molt bona" valoraran tancar el canal en funció de com avancin les precipitacions. Des de la comunitat calculen que han estat entre vuit i deu hectàrees les que avui han demanat regar.

El president també ha apuntat que en la primera convocatòria no va haver-hi moltes demandes d'hidros —la unitat de mesura equivalent a un reg—, ja que alguns pagesos ja havien regat. La pròxima convocatòria estava prevista pel 28 d'abril, però amb la pluja segurament es veurà endarrerida.

Ros creu que la primera collita està completament garantida

La previsió de la Comunitat de Regants és disposar de tres regs durant la campanya, tot i que la xifra ideal seria entre sis i set. El nombre de regs definitiu es podrà establir a finals d'abril en funció de les pluges i el desgel.