Propietaris forestals de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell creen una associació per reduir el risc d'incendi

Els impulsors de la iniciativa han fet una crida per incorporar al grup la resta de propietaris forestals del territori que encara no en formen part, i, per altra banda, han sol·licitat també al Govern una subvenció per a la redacció de dos plans que permetin millorar la gestió forestal a cada poble durant els pròxims anys
Zacaries Sobrepere i Sara Jové en les finques del Celler
photo_camera Zacaries Sobrepere i Sara Jové en les finques del Celler

Propietaris forestals de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell han creat una associació per treballar conjuntament i reduir el risc d'incendi que provoca la sequera en punts com la Serra de la Llena, una iniciativa que ha estat impulsada majoritàriament pels cellers locals Mas Blanch i Jové, Cérvoles i Tomàs Cusiné.

Zacaries Sobrepere i Sara Jové en les finques del Celler©IgnasiGómez
Zacaries Sobrepere i Sara Jové en les finques del Celler©IgnasiGómez

La secretaria de l'entitat forestal, Sara Jové explicava que "la prevenció d'incendis és el nostre objectiu prioritari. De moment el que hem fet és presentar el projecte per elaborar dos plans de gestió forestal que agrupin tota la part boscosa i de matolls d'aquests dos municipis". Un cop prosperi això, l'entitat buscarà fons públics per portar a terme actuacions específiques durant els pròxims anys en les àrees més vulnerables al foc.

Tot plegat haurà de ser validat pels Bombers i per experts forestals, que decidiran quins són els espais prioritaris d'intervenció en aquesta zona al sud de les Garrigues

Per tirar endavant amb el projecte, que compta també amb el suport dels consistoris de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell, es vol incorporar el màxim de propietaris forestals del territori possibles. Concretament, l'associació agrupa actualment els responsables de més de 500 hectàrees. El "repte" serà gestionar les "5.000 hectàrees de bosc que estan dividides entre 2.500 propietaris diferents", ha expressat Jové. Per aquest motiu, la secretària de l'entitat ha fet una crida a tots ells perquè s'integrin al grup. Alguns ja ho han fet recentment preocupats per l'estat en què es troben els boscos pròxims als municipis garriguencs.

Per la seva part, el tresorer de l'associació, Zacaries Sobrepere, ha dit que s'ha convocat també a les persones de pobles veïns que tenen terres als termes de la Pobla i el Vilosell amb l'objectiu de concentrar el màxim de propietaris. I és que fer un pla de gestió forestal "un per un seria impossible, ja que es requereixen un mínim d'hectàrees i molta burocràcia. Agrupats és molt més fàcil", ha indicat Sobrepere.

Es tracta de donar una mica més de color i d'imatge de neteja al territori i, sobretot, gaudir de l'oportunitat de fer aquestes actuacions que creiem que cada cop són més importants

Així mateix, Sobrepere ha reivindicat l'entorn natural de la Serra de la Llena, però al mateix temps ha lamentat també que ha arribat un moment en què el bosc "s'ha abandonat" a causa del menor nombre al territori de pagesos, ramaders o de forns de pa que antigament feien servir llenya dels arbres. "Ara inclús es fa difícil pujar per la muntanya. Això és un problema molt greu perquè sumat al canvi climàtic crea un polvorí que algun dia pot explotar" ha assenyalat Sobrepere.

Tanmateix, el tresorer de l'associació ha dit que "tenim la sort" que en els darrers anys s'han plantat moltes vinyes a la zona que actuen com un "tallafocs perfecte".