Tendències Agroalimentàries, com es produirà i què es menjarà els pròxims anys

La jornada que ha tingut lloc al Parc Agrobiotech de Lleida ha tractat des de l’adaptació al canvi climàtic fins a les noves exigències dels consumidors i l’emergència de la intel·ligència artificial
Juan Francisco Delgado ©JosepAPérez
photo_camera El ponent Juan Francisco Delgado durant la presentació ©JosepAPérez

La Fundació Europea per a la Innovació i Desenvolupament de la Tecnologia (INTEC) presentava aquest dimecres al Parc Agrobiotech de Lleida l'Informe de Tendències Agroalimentàries 2024/25, un document que aporta dades molt valuoses sobre el desenvolupament i els agents que més influiran en els pròxims anys en el sector agroalimentari.

La presentació formava part del programa de la jornada "Tendències Agroalimentàries", una convocatòria que ha tractat temes de futur essencials per al sector com la digitalització i les noves tecnologies, destacant la importància en la gestió de les empreses agroalimentàries, la innovació i les tendències en tecnologies de processament i de conservació d’aliments.    

Parc Agrobiotech de Lleida l'Informe de Tendències Agroalimentàries ©JosepAPérez
Presentació al Parc Agrobiotech de Lleida l'Informe de Tendències Agroalimentàries ©JosepAPérez

El vicepresident de la Fundació INTECJuan Francisco Delgado presentava el treball del qual es desprèn que ens dirigim cap a una tercera etapa d'alimentació molt desenvolupada en dues grans tendències: la salut i la sostenibilitat en l'alimentació.

Les conclusions s'han aconseguit amb les dades a través de la cadena de valor alimentària, des de les llavors fins al futur dels aliments: la granja resilient, proteïnes sostenibles, aliments com a medicina, la cadena de subministrament intel·ligent

 

Podeu descarregar l'informe Tendències Agroalimentàries 2024/25 clicant en aquest enllaç

 

L'informe analitza les deu macro tendències per al 2024, que en un principi han de servir en anys posteriors desglossant cadascuna dels aspectes de les tendències agroalimentàries:  

Sostenibilitat i Canvi Climàtic: El 26% de les emissions a l'atmosfera estan vinculades a l'agricultura i a l'alimentació, segons les dades de la FAO i del World Economic Fòrum.

Juan Francisco Delgado ©JosepAPérez
Juan Francisco Delgado ©JosepAPérez

Tendències de Consum: Identificació dels canvis en els patrons de consum alimentari. Per exemple, l'augment en la demanda de productes orgànics, vegans, o locals, i com les diferents generacions estan fent d'això un nou repte per a la indústria agroalimentària a tot el món.

Seguretat Alimentària i Normatives: Revisar les últimes regulacions i normatives en matèria de seguretat alimentària, així com les tecnologies utilitzades per a garantir la qualitat i seguretat dels aliments.

Cadenes de Subministrament: Examinar com les cadenes de subministrament agroalimentàries estan evolucionant, especialment en el context de la globalització i els desafiaments logístics.

Innovació en Productes: Explorar les innovacions en productes alimentaris, incloent-hi nous tipus d'aliments, superaliments, i aliments modificats per a beneficis específics de salut. Els suplements basats en plantes i les proteïnes alternatives estan sent claus en les tendències.

Impacte Econòmic i Social: Considerar l'impacte econòmic i social d'aquestes tendències, incloent-hi l'ocupació en el sector agroalimentari i l'impacte en les comunitats rurals és clau.

Desenvolupaments Reguladors i Polítics: Estar al corrent de qualsevol canvi en la política que pugui afectar la indústria, com a subsidis, tarifes o acords comercials, aquest apartat serà clau en les tendències. L'arribada als Estats Units de Trump , després de les alliçonis americanes de 2024 pot generar també un major proteccionisme i la pujada d'aranzels a nombrosos productes agrícoles i ramaders.

Salut i Nutrició: Considerar com les tendències en salut i nutrició estan influint en la indústria agroalimentària, incloent-hi l'interès en dietes personalitzades i aliments funcionals. 

Delgado feia èmfasi al moment crític del sector amb relació a la seva evolució constant cap a una nova era relacionada amb el canvi climàtic i la intel·ligència artificial, els reptes socials, ambientals i les noves demandes dels consumidors

Ponència d'Alberto Bernal ©JosepAPérez
Ponència d'Alberto Bernal ©JosepAPérez

També han participat en la jornada el director general de territoris intel·ligents d'INDRA, Alberto Bernal que ha parlat de Tecnologia, digitalització, intel·ligència artificial, noves eines determinants de la gestió a les empreses agroalimentàries.

L'adjunt al Vicerectorat de Transferència del Coneixement de la UdL, Roberto Garcia que ha parlat sobre L'espai comú europeu de dades agràries al servei de la innovació agroalimentària.

El catedràtic del departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència dels Aliments de la ETSEAFIV de la UdL, Robert Soliva, ha presentat la ponència Tendències i avanços en tecnologies de processament i conservació d'aliments i el seu impacte en el sector alimentari.

El tema l'aportació del valor afegit en l'agroalimentació. Visió global i integral des de la distribució moderna, l'ha tractat el director del departament d’RSE de SUPSA Supermercats Pujol, Rafael Oncins.

La taula rodona Innovació, talent, digitalització i tecnologia com a eines fonamentals per al desenvolupament del sector agroalimentari tancava la jornada amb la participació de: 
Francesc Reguant, president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya.
Fernando Ortega, president de la Comissió d'Indústries Agroalimentàries del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya.
Jaume Palau, director de negoci d'ARGAL cuina i innovació.
Pau Moragas, responsable de producció i vicepresident de l’Olivera SCCL.