Les restriccions de reg es mantenen als Canals d’Urgell malgrat les pluges

Ja junta també va acordar unànimement traslladar al Govern de la Generalitat de Catalunya i als diferents grups parlamentaris la total disconformitat en relació amb les ajudes per pal·liar els efectes del tancament del canal al mes d'abril de l'any passat
Canal d'Urgell - Auxiliar terme de Linyola ©JosepAPérez
photo_camera Canal d'Urgell - Auxiliar terme de Linyola ©JosepAPérez

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) va celebrar aquest diumenge l'assemblea general ordinària en el decurs de la qual la Junta de Govern va mostrar satisfacció continguda respecte a la situació de les reserves hídriques. Encara que els darrers mesos les pluges han permès recuperar modestament les reserves, la campanya de reg es podria endarrerir a la segona quinzena de març.

La previsió és donar el tret de sortida de la campanya d'enguany per Sant Josep, a excepció que hi hagi noves pluges significatives. Tot i que advertien que hi haurà restriccions. 

En el decurs de la junta, també es va recordar que en la campanya d'enguany es desplegarà el nou sistema de repartiment equitatiu de l'aigua amb la unitat hidro, fruit d’aplicar un reg per cada hectàrea de terreny, amb independència del cultiu.        

La junta de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell recordava que actualment els regants disposen de 2 hidros, és a dir 2 regs, una quantitat totalment insuficient d'aigua per afrontar la campanya de reg.

Disconformitat amb els ajuts

Assemblea general dels Canals d'Urgell ©Alba Mor
Assemblea general dels Canals d'Urgell ©Alba Mor

La junta també va acordar unànimement traslladar al Govern de la Generalitat de Catalunya i als diferents grups parlamentaris la total disconformitat en relació amb les ajudes per pal·liar els efectes del tancament del canal al mes d'abril de l'any passat.

Molts regants del Canal d’Urgell veuran retallats totalment o parcialment els ajuts que el Govern havia garantit per compensar les pèrdues de totes les finques de conreus herbacis que no van poder regar. Els condicionants i limitacions fixats pel Govern amb posterioritat al compromís de donar aquests ajuts exclouen a molts regants.

En aquest sentit, el president de la CGRCU, Amadeu Ros va recordar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb l'aleshores consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, van garantir que ningú es quedaria sense ajuts. La comunitat, en aquest sentit, va acordar que la derrama de les finques que no van poder regar durant l’any passat, amb venciment previst a final de març, no es cobrarien.