Retirar tota la fruita en casos de sequera extrema, l’opció d'IRTA per salvar els fruiters

IRTA presenta a la Jornada Fructícola de Mollerussa els estudis realitzats al sector fructícola per gestionar els diferents escenaris de sequera que poden ocórrer durant els propers anys

Finca experimental d'IRTA a Mollerussa amb els arbres que no han estat regats al costat dels que s'han regat ©JordiBonilla
photo_camera Finca experimental d'IRTA a Mollerussa amb els arbres que no han estat regats al costat dels que s'han regat ©JordiBonilla

La finca experimental que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) té a la Serra de Mollerussa és l’escenari els dies 18 i 19 d’octubre de la XXVIII Jornada Fructícola de Mollerussa, un certamen on es presenten les darreres novetats i innovacions del sector de la fruita, combinades amb demostracions al camp.

L’edició d’enguany arriba marcada pel context de sequera i, per aquest motiu, la tarda del dimarts comptarà amb el monogràfic Què hauríem de fer si la sequera persisteix el 2024? amb ponències sobre les diferents investigacions realitzades. El director general de l’IRTA, Josep Usall, ha incidit en el fet que són assumptes “de rigorosa actualitat” i que afecten a gran part del sector.

La jornada compta amb 90 empreses que presentaran els seus productes i serveis a uns 2.000 professionals inscrits

El cap de fructicultura de l'IRTA, Luis Asín, detallant els efectes en un dels fruiters no regats ©JordiBonilla
El cap de fructicultura de l'IRTA, Luis Asín, detallant els efectes en un dels fruiters no regats ©JordiBonilla

D’entre les presentacions, destaca l’estudi realitzat per l’IRTA sobre la gestió d’arbres fruiters en diferents casos de sequera. Els resultats d’aquests assajos realitzats en pomeres, pereres i ametllers determinen que, en situacions on no es pugui regar durant quatre mesos, la millor solució per garantir la supervivència de l’arbre és treure’n tots els fruits.

El cap de fructicultura de l’IRTA, Luis Asín, ha determinat que aquest no ha estat el cas de la campanya del 2023, en la qual deixar entre un 25 i un 50% de la producció a l’arbre “ha estat la millor solució”, ja que hi ha hagut diversos torns de reg per mantenir en vida les espècies. Pel que fa a la retirada de fulles, l'únic arbre que respon és l'ametller, al qual un 30-40% d'eliminació del fullatge pot ajudar-lo a sobreviure.

Un altre dels factors que des de l’IRTA assenyalen com a determinants en la supervivència dels arbres és el sòl. Asín ha explicat que en comarques com l’Urgell o el Pla d’Urgell el terreny té més capacitat de retenció aqüífera, respecte les zones regades pel canal Segarra-Garrigues i, per tant, l'arbre pot resistir la falta d'aigua amb major intensitat.

Les Jornades IRTA se celebren a la finca de Mollerussa amb diferents expositors ©JordiBonilla
Les Jornades IRTA se celebren a la finca de Mollerussa amb diferents expositors ©JordiBonilla

A banda de la sequera, les plagues als camps i la digitalització de la gestió agrària són altres dels temes sobre els quals es presentaran diferents recerques entre avui i demà a la Jornada Fructícola de Mollerussa. El programa complet de la fira es pot consultar en aquest enllaç.