La revolta pagesa sense banderes, pren Barcelona

Un dels portaveus de la plataforma 6F, Toni Martínez, explicava després de la reunió amb Pere Aragonès i David Mascort que els van deixar exposar tots els punts i que es van comprometre a treballar-los en una taula consensuada amb el sector. En qualsevol cas, els pagesos asseguraven que “la lluita continua”
Tractora 6F a Barcelona ©MariaAsmarat
photo_camera Tractora 6F a Barcelona ©MariaAsmarat

Que poc s'imaginaven el Toni, Damià, Ferran, TinaJordi —instigadors de la plataforma 6F— que aquella trobada a Fondarella del 30 de gener derivaria en una de les mobilitzacions del sector agroramader més multitudinàries de la història. Una tractorada de grans dimensions que va traslladar el malestar i la indignació del sector fins al cor de Barcelona, i va fer arribar les reivindicacions al govern català.

Tractora 6F a Barcelona, reunió amb el govern ©MariaAsmarat
Tractora 6F a Barcelona, reunió amb el govern ©MariaAsmarat

Un col·lectiu de pagesos, sense experiència, però amb ganes de defensar el sector ha fet possible la cohesió entre els sindicats agraris, que "sense massa entusiasme" es va bolcar en la tractorada. Des d'un principi 6F i un bon grapat dels col·lectius que hi participaven van demanar que la mobilització no tingués banderes, amb la voluntat de projectar unitat entre el sector.

Es van complir els objectius de la tractorada, en un termini més curt del previst, però amb ordre i eficàcia. Talls de les principals vies de comunicació del país, i una marxa de milers de tractors per col·lapsar la capital catalana aquest dimecres. Els portaveus es reunien amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort als quals van lliurar un document unitari amb 53 propostes, entre les quals destacaven:  

  • La flexibilització de les polítiques agràries comunes (PAC) 
  • L'excés de burocràcia en tots els tràmits amb l'Administració,
  • Un major control dels aranzels per tots aquells productes que arriben d'altres països sense els necessaris controls sanitaris ni de qualitat
  • Agilitat per pagar els ajuts de la sequera,
  • El desplegament de la llei de la cadena alimentària 
  • La derogació de la llei de benestar animal.

Un dels portaveus de la plataforma 6F, Toni Martínez, explicava després  de la reunió amb Pere Aragonès i David Mascort que els van deixar exposar tots els punts i que es van comprometre a treballar-los en una taula consensuada amb el sector. En qualsevol cas, els pagesos asseguraven que “la lluita continua”. “Això no acaba aquí”.

Els sindicats per la seva banda valoraven positivament la trobada encara que reconeixen que no ha satisfet tothom.

A la sortida de la reunió els concentrats van escridassar els sindicats, especialment a Unió de Pagesos i reclamaven més contundència

Tractora 6F a Barcelona, concentració a la plaça Sant Jaume ©MariaAsmarat
Concentració a la plaça Sant Jaume ©MariaAsmarat

Per la seva banda el conseller va insistir que no es va tractar d'una reunió de "treball", sinó de "posar en coneixement del Govern les seves reivindicacions". "No era moment d'entrar al detall de cadascuna de les propostes", va remarcar.

Mascort va instar la pagesia a reunir-se en deu o quinze dies per fer una "anàlisi concreta" del sector, el conseller reconeixia que "tots plegats podem fer les coses millors" i ha dit que cal trobar les "fórmules per fer les coses més àgils"

Mascort va destacar que les reivindicacions són "absolutament justes" i va apuntar, que els preus "no són justos", la burocràcia "els ofega" o "qüestions que políticament decidim i funcionen, després s'entrebanquen pel camí".  El conseller es va comprometre a analitzar-les i mirar com fer perquè la pagesia es pugui "guanyar millor la vida", ja que passen "moments molt complicats".