Segons la CHE el Canal d'Urgell podria fer dos regs de supervivència amb les reserves actuals

Unió de Pagesos assegura que no aturaran les mobilitzacions mentre els governs català i espanyol no es "mullin" i diguin quines quantitats econòmiques els pertoca als pagesos afectats
Marxa de tractors a Saragossa organitzada per UP ©Comarques
photo_camera Marxa de tractors a Saragossa organitzada per UP ©Comarques

Després de la tractorada del passat dimarts fins a la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), la gestora de les conques hidràuliques ha mantingut una reunió amb els representants del sindicat Unió de Pagesos (UP), impulsors de la concentració de tractors. 

Segons el responsable de regadius del sindicat, Jaume Pedrós en el decurs de la reunió la CHE ha comunicat que amb els 18 hectòmetres cúbics de reserves en els embassaments d'Oliana i Rialb, es podrien arribar a garantir dos regs de supervivència als arbres fruiters del Canal principal d'Urgell.

La previsió és que després de les nevades dels darrers dies augmentin les aportacions als embassaments i en funció de la pluviometria potser encara hi podrien haver més regs durant la campanya. "La CHE ho veu possible avui en dia", ha afirmat Pedrós.

Així i tot, la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell dura a terme una junta general aquest dijous en el decurs de la qual s'ha de decidir quan es podrà fer el primer reg de supervivència

Situació de sequera extrema a l'embasament de Sant Antoni ©MartaArgilés
Situació de sequera extrema a l'embasament de Sant Antoni ©MartaArgilés

Pedrós ha comentat que als responsables de la CHE els han traslladat el malestar dels pagesos per la poca transparència que hi ha hagut en la gestió de la crisi per la sequera. Consideren que les actes de les comissions de desembassament s'haurien de penjar a la xarxa per poder-hi accedir. El sindicat considera que els pagesos, com a usuaris de l'aigua també haurien de poder intervenir en la presa de decisions relacionades amb les recomanacions d'usos de l'aigua. "Haurien d'anar una mica més avall i no ser tan inaccessibles", ha afirmat Pedrós, que també ha destacat que en els més de 100 anys d'història de la CHE i els 48 d'Unió de Pagesos, encara no havien mantingut mai cap reunió formal.

Continuaran les mobilitzacions

En relació amb les mobilitzacions que han començat per demanar ajudes per la sequera, Pedrós ha dit que no les aturaran mentre els governs català i espanyol no es "mullin" i diguin quines quantitats econòmiques els pertoca als pagesos afectats. "Volem tancar el tema i que els pagesos quedin contents sense que hagi de plegar ningú", ha conclòs.