Unió de Pagesos organitza una tractorada fins a Madrid per exigir ajudes davant la sequera

Unió de Pagesos entén que calen mobilitzacions, com les que ja ha fet a Catalunya, i a Saragossa, davant la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), fent costat a altres col·lectius com Manifest del Gran Urgell, perquè l’Administració atengui les necessitats de la pagesia
Jaume Pedrós, Joan Caball, Carles Vicente i Raquel Serrat ©JosepAPérez
photo_camera Jaume Pedrós, Joan Caball, Carles Vicente i Raquel Serrat ©JosepAPérez

El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha anunciat aquest dilluns una mobilització en l'àmbit de tot l'Estat com a resposta al silenci del Ministeri d'Agricultura respecte a les mesures per pal·liar els gravíssims efectes que la sequera està causant en el sector agrari i ramader. El sindicat agrari i Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders han organitzat una tractora fins a Madrid que sortirà el dia 4 de juliol en cinc columnes, tres des de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i Lleida a les que s'afegiran Andalusia, el País Valencià o Cantàbria.

La previsió és arribar el dia 5 de juliol davant del Ministeri d'Agricultura, per recordar a l'administració espanyola, que malgrat les darreres pluges, els efectes de la sequera prolongada posa en risc la continuïtat d'un gran nombre d'explotacions

El sindicat ha recordat que la proposta que va fer el ministre, Luis Planas, l’11 de maig, és totalment insuficient per culpa de l’abast extraordinari i perllongat de la sequera.

Mingo Fabregat en la tractorada a Saragossa ©MF
Mingo Fabregat en la tractorada a Saragossa ©MF

Unió de Pagesos entén que calen mobilitzacions, com les que ja ha fet a Catalunya, i a Saragossa, davant la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), fent costat a altres col·lectius com Manifest del Gran Urgell, perquè l’Administració atengui les necessitats de la pagesia, i per posar en relleu la gravetat de la sequera per l’afectació sectorial i territorial, així com la funció social del sector pel que fa a la provisió d’aliments, entre altres qüestions.

Els portaveus d'UP han destacat els greus efectes que pateixen els conreus herbacis i les pastures, que en moltes zones es perdran totalment, l’episodi de sequera ja es fa palès actualment en els fruiters de varietats primerenques, amb fruita molt més petita del normal i, els de secà, molt malmesos. També en vinya, els ceps només fan de mitjana uns 50 centímetres quan haurien d’arribar a un metre.

Decàleg de propostes pel Ministeri

Tractorada del 9 de maig a Lleida ©JosepAPérez
Tractorada del 9 de maig a Lleida ©JosepAPérez

El sindicat ha donat forma a les demandes que fa al Ministeri proposant, en primer lloc, la necessitat urgent d'articular ajuts directes per pal·liar pèrdues i sobrecostos, amb l'activació de mesures extraordinàries de crisi de l'Organització Comuna de Mercats, l'ús dels fons disponibles del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural dels programes aprovats, compensació dels lucres cessants (pèrdues) de la producció i dels mitjans de producció (arbres, etc.), així com l’ús dels ajuts d'Estat per la guerra a Ucraïna.

UP demana una flexibilització sobre la Política Agrària Comuna per aquest any, amb una declaració de força major, que permeti canvis en els condicionants i  les subvencions; en els, eco règims de pastura extensiva, sega sostenible i rotació de conreus, i en els ajuts directes associats al pla proteic a l'oví i cabrum, a més de mesures agroambientals. De la mateixa manera, el sindicat reclama un avançament de la Política Agrària Comuna (PAC) al més aviat possible.
 
Pel que fa a les mesures fiscals, destaca:

L'adequació de mòduls de l'IRPF, l'exempció de l'IBI de rústica i compensació als ajuntaments per part de l'Estat, l’exempció de tributs lligats a la gestió de l'aigua, estatals i catalans, entre els quals els de les quotes de reg

També contempla mesures socials com l'exempció de les quotes del RETA agrari per un any, la sequera com a causa de força major en els ERTO. Quant a la ramaderia, insta a resoldre el subministrament d'alimentació i aigua per als animals, així com la superació de la capacitat d'emmagatzematge de les dejeccions.

Els regants de l'Urgell i el Segarra-Garrigues 

El Canal Principal el dia que va tancar l'aigua ©JosepAPérez
El Canal Principal el dia que va tancar l'aigua ©JosepAPérez

D’altra banda, Unió de Pagesos ha organitzat les últimes setmanes diverses assemblees adreçades als regants dels canals d’Urgell i Segarra-Garrigues per explicar la situació dels regs i de les propostes del sindicat per la sequera, a més d’una dotzena de xerrades a tot el territori per informar d’aquestes mesures i altres qüestions agreujades a conseqüència de la sequera, com ara els danys de fauna salvatge.

Decàleg de mesures per pal·liar els efectes de l’extrema sequera

Davant les greus conseqüències de l’extrema sequera que pateix el país, cal articular un conjunt de mesures per assegurar la continuïtat de la pagesia professional catalana, evitar que no es perdi capacitat productiva i perseguir la continuïtat de les entitats associatives del sector (cooperatives, ADV, comunitats de regants, etc.). 
1. Ajuts directes per pal·liar les pèrdues i els sobrecostos
-    Activació de les mesures extraordinàries de crisi de l’Organització Comuna de Mercat (OCM).
-    Ús dels fons disponibles del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural dels programes aprovats.
-    Compensació dels lucres cessants (pèrdues) de la producció i dels mitjans de producció (arbres, etc.).
-    Ús del Marc Temporal d’Ajuts d’Estat per la guerra a Ucraïna. 
2. Flexibilització de la PAC el 2023
-    Declaració de situació de força major de forma general.
-    Flexibilització en els condicionants i la subvencionabilitat en les BCAM 4, 6, 7 i 8; en els ecorègims de pastura extensiva, sega sostenible, rotació de conreus, cobertes vegetals, cobertes inerts i espais de biodiversitat; en els ajuts directes associats del pla proteic, a l’oví i cabrum i; a les mesures agroambientals.
-    Ajornar l’execució i justificació de les inversions als afectats per la sequera en el Contracte Global d’Explotació i en altres línies d’inversió.
-    Avançament de la PAC al màxim i el més aviat possible.
3. Mesures fiscals
-    Adequació dels mòduls de l’IRPF.
-    Increment de les despeses de difícil justificació a l’IRPF.
-    Exempció de l’IBI de rústica i compensació als ajuntaments per part de l’Estat.
-    Exempció dels tributs lligats a la gestió de l’aigua (estatals i catalans), entre els quals els inclosos a les quotes del reg.
-    Accelerar les devolucions de l’IVA.
4. Mesures socials
-    Exempció de les quotes del RETA agrari, per un any.
-    Sequera acceptada com a causa de força major en els ERTO.
-    Suport a les entitats associatives agràries per manca o reducció d’activitat.
5. Ramaderia
-    Resoldre el subministrament de l’alimentació animal.
-    Resoldre el subministrament de l’aigua per al bestiar.
-    Resoldre la superació de la capacitat d’emmagatzemament de les dejeccions ramaderes.
6. Obres d’emergència i nous recursos
-    Executar obres d’emergència per a salvar les plantacions de llenyosos.
-    Urgència en la tramitació dels nous pous per a nous recursos.
7. Finançament
-    Afegir més carència als préstecs d’Agroliquiditat de l’ICF.
-    Agilitzar els préstecs pendents d’Agroliquiditat de l’ICF.
-    Establir noves mesures de liquiditat i refinançament.
8. Altres mesures
-    Actuacions cinegètiques pel control del cabirol, el senglar, el conill, etc., ja que la sequera ha agreujat els mals als conreus.
-    Compensar i cobrir els costos addicionals dels quaderns digitals.
-    Fer efectius els pagaments dels ajuts pendents.
9. Mesures de futur
-    Modernització dels regadius.
-    Regeneració de les aigües depurades per ser aprofitades per al reg dels conreus.
-    Incloure al Pla d’assegurances la cobertura de la sequera hidrològica.
10. Mesures per donar sortida a collites afectades
- Derivar produccions de baixa aptitud comercial a menjadors socials, bancs dels aliments, etc., a preu fixa’t amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.