La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha visitat avui la fossa de Canturri, al municipi de Montferrer i Castellbò, on, gràcies a les tasques d’excavació, s’han exhumat les restes òssies de 12 individus del període de la Guerra Civil. Han acompanyat la consellera el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font; el delegat del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, i la directora dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Lleida, Montserrat Meseguer. Prèviament a la visita, la consellera s’ha desplaçat fins a l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò per signar el llibre d’honor del municipi.

Durant la visita, la consellera Ciuró ha destacat que la intervenció a Canturri ha permès descobrir “la fossa més gran d’enguany”, amb 12 cossos i també alguns objectes personals. Un cop exhumades, les restes seran estudiades i se n’extrauran mostres genètiques per permetre’n la identificació. “Animem les famílies que dipositin les seves mostres d’ADN perquè si hi ha coincidències podem procedir al retorn de les restes, podem tornar els cossos a les famílies”, ha dit la consellera.

En aquest sentit, Lourdes Ciuró ha anunciat que s’han produït dues noves identificacions i s’està a l’espera de poder confirmar una tercera, d’entre les restes trobades a la fossa del Mas de Santa Magdalena, a Mora d’Ebre (Ribera d’Ebre). “Estem treballant per tancar el dol per poder fer polítiques de memòria, de dignificació i evitar que els desapareguts caiguin a l’oblit”, ha explicat la titular de Justícia.

Justament, conseqüència de la campanya "Tancar el Dol" del Departament de Justícia “hem incrementat moltíssim les dades del Cens de desapareguts, amb 500 inscripcions en tres setmanes quan, fins ara, en un mes s’hi registraven una vintena d’inscripcions”, ha destacat Ciuró, que ha animat tothom que tingui un familiar desaparegut durant la Guerra Civil i el franquisme a facilitar les seves dades.

La consellera ha avançat també que està prevista pròximament l’obertura de dues noves fosses al front del Segre i a Tarragona, on es tenen indicis que es poden localitzar restes d’aquest període, i que hi haurà un nou Pla de fosses amb les intervencions futures abans que acabi l’any.