El mirador de Guils de Cantó fa més d'un any que està tancat per manca d'un permís del Ministeri de Transports

Marta Lluvich (ACN)

A tocar de l'N-260, al municipi de Montferrer i Castellbò i amb unes vistes espectaculars de l'Alt Urgell ja fa més d'un any que hi ha instal·lat el Mirador de la Creu de Guils. Es tracta d'una plataforma d'uns 15 metres de llargada, en voladís sobre el buit, suportada per uns pilars cilíndrics. La construcció d'aquest “balcó al cel” fa més d'un any que està acabada, però el mirador encara és tancat per manca d'un darrer permís del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana queestà en tràmit”, segons s'indica des del Ministeri. El mirador es troba a uns 50 metres de l'N-260 en un espai on hi ha una àrea de descans. El mirador de la Creu de Guils forma part del projecte Camina Pirineus del Consell Comarcal de l'Alt Urgell.

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell va projectar més de vint miradors repartits per tota la comarca, la majoria dels quals ja estan operatius. Similar al de la Creu de Guils hi ha el del Coll de Bóixols, al límit entre l'Alt Urgell i Abella de la Conca, al Pallars Jussà. La infraestructura, anomenada també “balcó de cel” va entrar en funcionament el novembre del 2022.

Mentrestant, el mirador de la Creu de Guils, a uns dos quilòmetres del poble de Guils del Cantó, fa més d'un any que està barrat amb blocs de formigó a l'espera de l'autorització del Ministeri de Foment.

L'actuació s'emmarca en el Programa Operatiu FEDER CATALUNYA 2014-2020 - Operació GO03-000662 CAMINA PIRINEUS: xarxa de senders a la carta, l'eina de posicionament ecoturístic de l'Alt Urgell.