Text: Redacció / Foto: Consorci Segre Rialb
Els municipis ubicats a l’entorn del pantà de Rialb, que formen part del Consorci Segre Rialb es promocionaran com a destí turístic durant aquest estiu amb la campanya ‘Un mar de vida rural’. El Consorci acaba de llançar aquesta iniciativa amb l’objectiu de posicionar i vincular la zona com un lloc segur, sostenible i amb atractius turístics vinculats a un entorn natural. En el marc d’aquesta campanya, s’acaba de publicar una Guia d’Activitats, en la qual hi ha tota l’oferta unificada d’iniciatives i experiències que s’ofereixen des del territori Segre Rialb.
L’eslògan ‘Un mar de vida rural’ fa referència a les aigües del pantà de Rialb, que inunden la zona des de fa 20 anys, convertint-lo en un dels referents del turisme d’interior. També al·ludeix al Segre Mitjà, el tram de riu que cohesiona el territori.
La Guia d’Activitats suposa un recull unificat de l’oferta d’activitats i serveis que proposen les diferents empreses i entitats del territori, informació sobre la pesca continental, a més de dades sobre equipaments municipals d’oci i altres d’interès general. A la guia, es detallen les 22 activitats guiades vinculades a la natura, set de caire cultural i tres experiencials amb productors alimentaris, totes elles organitzades per firmes locals i professionals especialitzats amb el riu Segre i el Pantà de Rialb com a protagonistes.
Aquesta està adreçada al públic final (turistes, visitant d’un dia i població local) i diferenciada pel tipus de públic (familiar i grups). La campanya s’ha completat amb la instal·lació de cartells publicitaris a la entrada de cada municipi per ubicar el visitant i contextualitzar la marca turística del Consorci Segre Rialb. La Guia es pot trobar a les oficines de turisme, a la web www.segrerialb.cat, les xarxes socials i en format digital a tots els establiments rurals i els allotjaments perquè el client pugui planificar l’estada a partir del coneixement de l’oferta d’activitats del territori.
Consolidació del turisme familiar
La temporada passada, la primera de l’era Covid, la zona del Segre Rialb es va convertir en una destinació turística molt sol·licitada per passar-hi l’estiu atesa, justament, la seva minsa explotació turística. Enguany, les cases rurals, les empreses d’aventura i la restauració preveuen una ocupació alta durant els mesos vinents gràcies a la consolidació del turisme familiar, que aposta pel contacte directe amb la natura i fuig de la massificació.
En aquest sentit, el responsable de l’empresa d’aventura La Pica Trips, Pere Vilella, assegura que hi ha una bona perspectiva d’ocupació d’un segment de turisme familiar. Per la seva banda, Joan Pallarès, xef de l’Hotel Can Boix de Peramola, preveu que aquest estiu tornarà a ser el del turisme interior, especialment el de persones que van descobrir la zona de Segre Rialb l’any passat i que enguany repetiran. Pallarès anima els visitants a apropar-se a una zona, ubicada entorn del pantà de Rialb, en la qual el turisme es pot exercir d’una forma tranquil·la, sense massificacions, i amb contacte directe amb la natura. No obstant això, els restauradors admeten que trobaran a faltar el turisme estranger, que acostuma a arribar amb viatges organitzats.
Per la seva banda, la presidenta del Consorci Segre Rialb, Gemma Orrit, destaca que la zona presenta uns elements diferenciadors pel turisme gràcies als esports de muntanya i les activitats al voltant del pantà. Així, afegeix que “els visitants estan descobrint una zona no massificada que funciona com un destí adient per a tota mena de famílies”. Les bones xifres d’ocupació de l’estiu passat han fet, segons explica Orrit, que s’hagi incrementat l’interès per reservar als establiments rurals i es consolidi una aposta per les estances més llargues. “Les famílies repeteixen any rere any perquè han comprovat que els més petits poden gaudir d’una gran qualitat de vida durant les seves vacances”, assenyala.
Limitacions d’accés als espais naturals
Igual que va passar l’any 2020, aquest estiu la platja fluvial ubicada a Ogern, ubicada al municipi de Bassella, estarà tancada al bany. La situació causada per la pandèmia de la Covid-19 entre altres afectacions, ha provocat que les zones de bany continentals com la d’Ogern s’hagin hagut de replantejar la seva obertura aquest estiu.
De la mateixa manera, el Forat del Buli, un congost al qual s’hi accedeix per la Baronia de Rialb, limitarà l’accés per evitar les aglomeracions de visitants, així com per protegir l’entorn natural. De fet, es cobrarà una entrada per accedir-hi i es regularà el pas entre el 15 de juliol i el 15 de setembre. Els visitants hauran de reservar cita prèviament i estarà prohibit aparcar al camí que porta al Forat.
Esports aquàtics, barranquisme i pesca en aigües cristal·lines
La construcció del pantà de Rialb, amb uns objectius enfocats a la reserva d’aigua de boca, de regadiu, de prevenció d’incendis i de generació d’energia ha acabat derivant, gràcies a l’impuls del Consorci Segre Rialb, en un marc ideal per al desenvolupament de la pràctica d’esports aquàtics. L’ús recreatiu del pantà ha derivat en moltes activitats de relació amb l’aigua i la natura com el caiac o el paddle surf, així com el barranquisme al riu Rialb, la iniciació a l’escalada, cursos de conducció 4X4, experiències amb Kartcross i cotxes de rally i excursions amb 4X4.
D’altra banda, aquest conjunt de municipis és també una zona privilegiada per a la pesca, amb indrets singulars com els pantans de Rialb i Oliana, els vedats de Ponts i Oliana al riu Segre, i el riu Rialb.
Cultura, patrimoni i pobles peatonals que emergeixen de l’aigua
Però a banda del patrimoni natural també hi ha un ric patrimoni cultural. I és que la zona compta amb vestigis de la prehistòria, així com monestirs romànics o museus de diferents temàtiques, des de l’antic nucli antic de Ponts, amb la col·legiata de Sant Pere, l’extens romànic de la Baronia de Rialb, el monestir romànic de Santa Maria de Gualter, Santa Maria de Palau, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional; així com el nou poble de Tiurana, inaugurat oficialment el 2007, després que el pantà de Rialb inundés l’antiga població l’any 1999, amb la singularitat que els caps de setmana és un poble totalment peatonal. Això el fa d’especial interès per famílies amb nens. En direcció a Bassella hi trobarem el Museu de la Moto, amb vehicles de totes les èpoques, el nucli de la Clua, Sant Andreu del Castell a Oliana, i la impressionant ermita de Castell-llebre “arrapada” a les roques.
Sobre el Consorci Segre Rialb
El Consorci Segre Rialb és l'organisme creat expressament el 2008 per coordinar la promoció turística i el desenvolupament econòmic dels municipis afectats pel pantà de Rialb. Els objectius del Consorci són posar en valor el pantà de Rialb i el seu entorn natural i patrimonial, dinamitzar en promoció econòmica la zona, i generar una activitat que ajudi a corregir l'economia dels municipis afectats per Rialb. Està format pels ajuntaments de la Baronia del Rialb, Bassella, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana, els Consells Comarcals de l'Alt Urgell i de la Noguera i la Diputació de Lleida.