L'Alt Urgell recupera els gentilicis 'populars' dels pobles

Alcaldes de l'Alt Urgell i el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran
photo_camera Alcaldes de l'Alt Urgell i el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran

Text: ACN / Foto: ACN

L'Alt Urgell recupera els gentilicis dels habitants de més d'un centenar de pobles de la comarca. El projecte, anomenat Motarrots, es basa en una recerca duta a terme per l'escriptor peramolí Josep Espunyes.

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha impulsat la recuperació dels malnoms que utilitzaven els veïns per referir-se, de forma popular, als habitants dels diversos pobles de la zona. El projecte s'ha presentat avui, dijous 30 de setembre, als alcaldes de la comarca, pretén preservar i divulgar aquest element singular com un patrimoni cultural de caràcter immaterial.

Tot plegat s'ha dut a terme partint del treball de recerca que l'escriptor peramolí Josep Espunyes va plasmar ara fa vint anys al llibre 'Segrada: motarrots i llegendes de l'Alt Urgell'. A banda de donar a conèixer aquests gentilicis, s'han elaborat uns dissenys preparats per poder ser estampats en una samarreta o en altres tipus de suports.  Els alcaldes, juntament amb el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, han vestit la samarreta identificativa del 'motarrot' del seu poble.