Tres noves escoles bressol dins de diferents escoles rurals a l'Alt Urgell

Redacció | Foto: Esquerra Republicana Alt Pirineu i Aran

Ramon Jordana, nou director dels serveis territorials d’Educació a l’Alt Pirineu i Aran, ha donat el tret de sortida a l’inici del curs escolar 2022-23 aquest dilluns des de l’escola BAC de Cerdanya ubicada a Alp.

A la presentació del nou curs hi van assistir la directora adjunta dels SSTT de l’Alt Pirineu i l’Aran, Rosa Marsol, el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, l’alcalde i el regidor de cultura d’Alp, Carles Adserà i Jordi Solergibert, així com l’equip directiu de l’escola.

Aquest inici de curs ve marcat per la creació de tres noves escoles bressol dins d’una escola rural per tal d’impulsar l’arrelament al territori: a Tuixent, dins l’escola ZER Urgellet, a Peramola, a l’escola Sant Miquel ZER Narieda i al Pla de Sant Tirs (Ribera d’Urgellet) a l’Arnau Mir ZER Urgellet.

Com a novetat, l’avançament de les classes i la reducció de la ràtio d’alumnes a P3 a 20 marquen un curs escolar que a l’Alt Pirineu i Aran engega amb 7.943 estudiants matriculats i repartits de la següent manera: 2.671 alumnes matriculats a l’ESO, 3.752 alumnes matriculats a educació primària i 1.520 a educació infantil.

“Aquesta matrícula fa referència a dades d’inici de curs, però en general, les comarques de l’Alt Pirineu i Aran tenen un volum de matrícula viva estacional considerable, degut en part a la temporada d’esquí”, explica Ramon Jordana, director dels serveis territorials d’Educació a l’Alt Pirineu i Aran. I afegeix, “tal com apunta el conseller Cambray, les valoracions sobre l’avançament del curs escolar ens permetran ajustar i valorar de cara l’any vinent.”

D’altra banda, també cal destacar un descens de la natalitat general a tot Catalunya des de l’any 2008, i pel que fa al Pirineu el departament treballa amb unes dades de projecció de natalitat de: 468 infants pel curs 2021-2022; 469 infants durant el curs actual, 432 pel curs vinent i de 424 durant el curs 2024 2025. Unes dades que ja evidencien aquesta baixa tendència de natalitat. Per piràmide poblacional la comarca que té les matriculacions més altes és l’Alt Urgell, seguida per la Cerdanya i el Pallars Jussà.