287 milions de fons Next Generation recauen a les comarques de Ponent

El 40% de l’import captat s’ha assignat a empreses (108,5 milions) i el 21% a corporacions locals (60,6 milions)
La Corporació Alimentària de Guissona, una de les empreses que ha rebut fons europeus ©bonArea
photo_camera La Corporació Alimentària de Guissona, una de les empreses que ha rebut fons europeus ©bonArea

Prop de 5.000 entitats, empreses i particulars de Lleida han captat fons Next Generation EU per un total de 287 milions d’euros. A data de 30 d'abril de 2024, els fons provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), han beneficiat 1.192 empreses (98% pimes), 87 corporacions locals, 3.607 particulars, 43 entitats sense ànim de lucre, 16 centres de recerca i/o formació i 12 entitats del sector públic de les comarques de Ponent. En total, 4.958 entitats, empreses i particulars han rebut recursos procedents de convocatòries, licitacions o concessions directes, tant de l’Estat com de la Generalitat.

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, en una reunió a l'empresa Alier ©IgnasiGomez/ACN
La consellera d'Economia, Natàlia Mas, en una reunió a l'empresa Alier ©IgnasiGomez/ACN

El 40% de l’import captat s’ha assignat a empreses (108,5 milions) i el 21% a corporacions locals (60,6 milions). Els centres de recerca han rebut el 8% (22,1 milions) i les entitats sense ànim de lucre el 7% (19,3 milions). Els particulars han obtingut el 6% del total compromès (18,3 milions).

En la distribució per àmbits, el 55% dels recursos es concentren en transformació agroalimentària i pesquera (65 milions), mobilitat urbana (58 milions) i energies renovables (37 milions). La resta es dedicarà a cures i inclusió (23,5 milions), rehabilitació d’edificis (21,5 milions), indústria (19,5 milions), ciència (16,4 milions), ocupació (10,2 milions) i turisme (8,3 milions).

Les cinc empreses que lideren el rànquing de fons rebuts són COPISA, amb 30 milions per construir la nova estació d’autobusos de Lleida; Alier, amb 17,6 milions d’euros per a inversions en sostenibilitat i economia circular; Engie, amb 6,1 milions; la Corporació Alimentària de Guissona, amb 5,7 milions, i Avícola de Lleida, amb 5,1 milions.

El 98% de les empreses que han rebut fons són pimes

Pel que fa a les corporacions locals, l’Ajuntament de Lleida rebrà 18,5 milions per implementar les ZBE, transformar el transport urbà, rehabilitar energèticament el Palau de vidre i millorar la biodiversitat urbana. La Diputació de Lleida rebrà gairebé 4 milions per la transformació digital dels municipis de menys de 20.000 habitants, la via verda de la Noguera Baixa, les vies blaves del Segre i el Cardener, i millores al Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici.

La Universitat de Lleida ha captat 7 milions d’euros per la formació de joves doctors, la captació de talent i la contractació de joves en recerca i innovació. L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida dedicarà més de 3 milions a projectes de medicina personalitzada de precisió.

La Fundació Privada Agropecuaria de Guissona rebrà més d’11 milions per a la construcció d’una residència geriàtrica i l’Associació Alba ha obtingut gairebé 1 milió d’euros per a l’Espai comunitari La Bassa.