Acció Climàtica aprova 1.465 expedients de productors afectats per les gelades i abonarà 16,6 MEUR en ajuts

binary comment
photo_camera binary comment

Redacció | Foto: Oriol Bosch (ACN)

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha resolt els ajuts per a les explotacions de fruita dolça i ametlla afectades per les gelades de principis d'abril. En concret, ha aprovat 1.465 expedients que beneficiaran 16.645,09 hectàrees, amb un import de 16.625.685,40 euros. En total, es van presentar 2.015 peticions corresponents a una superfície sol·licitada de 25.821,22 hectàrees. Acció Climàtica va inadmetre 222 sol·licituds, 174 van desistir i ha denegat 154 expedients. D'acord amb l'import resolt, el Departament preveu abonar abans que acabi aquest any 15.998.904,47 euros, mentre que els 626.780,93 euros restants aniran a càrrec del pressupost del 2023.

L'objecte d'aquests ajuts és pal·liar les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries de les explotacions de fruita dolça i ametlla afectades per garantir-ne la viabilitat econòmica. L'ajut es fixa amb relació al grau d'afectació de cada explotació. L'àmbit d'aplicació dels ajuts se centra en municipis del Segrià, Noguera, Pla d'Urgell, Garrigues, Urgell, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Pallars Jussà, Alt Camp, Baix Camp, Priorat, Conca de Barberà, Anoia i Segarra.

Segons les bases de la convocatòria, la intensitat de l'ajut que va establir Acció Climàtica va en funció de la ubicació de l'explotació agrària, del dany sofert i de si l'explotació tenia assegurança contractada o no. L'ajut per hectàrea de cada sol·licitant es multiplica pel grau d'afectació establert en l'acta de peritatge corresponent a cada explotació. En el cas de les explotacions no assegurades aquests imports es redueixen a la meitat.

D'altra banda, també s'estableix un import màxim d'ajut de 100.000 euros per explotació, amb la limitació màxima del 90% de les pèrdues o del 80% de les pèrdues, si està en zones amb limitacions naturals o no, un cop restat l'import de la indemnització de l'assegurança en les explotacions assegurades.