Albert González i Pep Coll guanyadors del Premi Pica d'Estats

El jurat del Premi Pica d'Estats donava a conèixer aquest dissabte els guanyadors de la trenta-quatrena edició del certamen al qual es van presentar un total de 85 reportatges, dels quals 63 corresponen a treballs d'àmbit estatal, 9 a obres d'àmbit internacional i altres 13 a mitjans locals
Jurat del Premi Pica d'Estats ©Aralleida
photo_camera Jurat del Premi Pica d'Estats ©Aralleida

El jurat del Premi Pica d'Estats donava a conèixer aquest dissabte els guanyadors de la trenta-quatrena edició del certamen que convoca el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, un veredicte que encapçalava el fotoperiodista establert a Arbeca Albert González Ferran, en la categoria de premsa escrita d'informació general, per l'article “Temporada de laberints de Ponent”, publicat al diari Ara.

Albert González rebrà els 6.000 euros pel treball que va publicar el 17 d’agost de 2023 al diari Ara, un reportatge amb el qual explicava una de les propostes agroturístiques més originals que trobem a la plana de Lleida, els laberints vegetals de temporada, com el de palla de Sant Ramon o els de blat de moro de la Granja Pifarré i Castellserà. Es tracta d’una iniciativa lúdica de caràcter familiar, ja força consolidada a la demarcació.

Un segon lletraferit lleidatà, com és Pep Coll ha rebut el guardó en la categoria de Premsa especialitzada en viatges i turisme, també dotat amb 6.000 euros, pel treball “Quan els arbres tornen a casa”, publicat a la revista Descobrir Catalunya. Publicat l'1 de setembre, el reportatge ens convida a un recorregut suggeridor per pobles del Pallars abandonats fa una seixantena d'anys pels veïns que hi havien viscut durant segles. L’itinerari ens porta a les restes dels poblets d’Espills, Herba-savina, l’Espluga de Cuberes, Gramenet, Besan i Santa Creu i explica el seu estat actual i algunes anècdotes de cada llogarret.

Pel que fa a la resta de premiats, Marta Romagosa s’ha imposat en la categoria de Ràdio, pel programa “Falles de Durro”, emès per Catalunya Ràdio. El programa “Carros de Foc, la travessa dels refugis”, de Jordi Cadena, emès per la cadena 3Cat, ha guanyat en la de Televisió.  El treball “El Pirineu en globus”, d’Oriol Clavera, publicat al dominical Lectura del diari Segre, s’ha endut el de Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida. 

El reportatge “Au Pays de l'or jaune: Les Garrigues, depaysement garanti au coeur de la Catalogne!”, de la periodista Geneviève Clastres, publicat al blog d’Internet “La Feuille de Chou”, ha estat premiat en la categoria de Premsa internacional; el reportatge “Pallars: el territori més salvatge”, obra de Roger Rovira i publicat a Descobrir Catalunya, ha estat reconegut com a millor Reportatge fotogràfic; l’article “20 anys del parc natural de l’Alt Pirineu”, publicat per Marc Obiols a YouTube, ha triomfat en l’apartat d’Internet.

La presidenta del jurat i del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Lleida, Laura Alcalde, ha afirmat que el "Pica d’Estats" “és un premi de molta qualitat que té l’objectiu de mostrar la diversitat de coses interessants que tenen les comarques de Lleida”. Alcalde s’ha mostrat orgullosa de “l’estima que es té a aquesta terra” i ha animat els professionals de la informació a seguir presentant treballs al guardó.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que els 85 treballs presentats al "Pica d’Estats" fan d’aquest certamen “una de les millors eines de promoció de la demarcació de Lleida, en primer lloc, perquè el jurat està format per periodistes de prestigi que avalen la qualitat dels premis, i, en segon lloc, perquè a través de les excel·lents propostes periodístiques ens mostren al món com unes terres que val la pena visitar perquè s’hi viu bé, en harmonia amb un paisatge magnífic, i representen una cultura que valora els productes de proximitat”.