'Alcarràs' continua la cursa internacional i arriba a Reykjavík aspirant a triomfar en els Premis Europeus de Cinema

Redacció | Foto: Cedida per Avalon (ACN)

‘Alcarràs’ busca tornar a fer història aquest dissabte a Reykjavík on arriba per endur-se un dels tres premis de la 35a edició dels Premis Europeus de Cinema. La cinta de Carla Simón és la primera en català que aspira a l'estatueta de millor pel·lícula i també pot emportar-se la de millor guió juntament amb Arnau Vilaró i el premi dels universitaris. El film distingit amb l'Ós d'Or a Berlín, que es troba immers també en la lluita per passar el primer tall dels Òscars, no és l'únic candidat català de la gala. També hi haurà ‘El buen patrón’, de Fernando León de Aranoa, que hi competeix com a millor comèdia. Els guardons també han nominat Penélope Cruz com a millor actriu pel seu paper a ‘Madres paralelas’.

La guanyadora de la Berlinale és una de les cinc nominades a millor pel·lícula dels guardons de l'Acadèmia de Cinema Europeu (EFA). El film es converteix, així, en el primer rodat en català que pot emportar-se el màxim guardó. ‘Close’, de Lukas Dhont; ‘Corsage’, de Marie Kreutzer; ‘Holy spider’, d'Ali Abbasi; i ‘Triangle of sadness’, de Ruben Östlund seran les seves competidores.

‘Alcarràs’ també està nominada al millor guió, on Carla Simón i Arnau Vilaró s'enfronten amb Kenneth Branagh per ‘Belfast’; a més de les pel·lícules que també li disputen la categoria principal, ‘Close’, ‘Holy spider’ i ‘Triangle of sadness’. Quant al Premi Universitari del Cine Europeu, l'hauran de decidir estudiants de diferents universitats de la Unió Europea.

Carla Simón no és el primer cop que opta als Premis Europeus de Cinema. La seva primera pel·lícula, ‘Estiu 1993’, va estar nominada en la categoria d'European Discovery, un premi que s'entrega des del 2011 i reconeix la millor òpera prima europea de l'any. ‘Lady Macbeth’, de William Oldroyd, es va endur finalment l'estatueta. ‘10.000 km’, de Carlos Marqués-Marcet, o ‘La plaga’, de Neus Ballús, també han optat a aquest premi en altres edicions.

Per la seva banda, la comèdia produïda per Mediapro ‘El buen patrón’, protagonitzada per Javier Bardem, competirà amb ‘Cop secret’, d'Hannes Þór Halldórsson, i 'The divide', de Catherine Corsini.