Alerta per vent fort arreu de Catalunya i una nevada que pot baixar als 600 metres al Pirineu

Pla obert d'un vehicle circulant per l'N-420 al Priorat, en direcció al Baix Camp, sota una intensa nevada el 10 de gener del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Pla obert d'un vehicle circulant per l'N-420 al Priorat, en direcció al Baix Camp, sota una intensa nevada el 10 de gener del 2021. (Horitzontal)

Redacció | Foto: ACN

Protecció Civil ha posat en alerta aquest diumenge al vespre el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (Ventcat) arran de la previsió de fortes ratxes de vent des d'aquest dilluns fins dimarts, que pot afectar la major part de Catalunya. Les comarques on es preveu més intensitat són el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Moianès, el Bages, el Baix Llobregat, el Garraf, l'Alt Penedès, l'Anoia i el Baix Penedès. De fet, Protecció Civil ja havia emès diverses prealertes davant l'arribada d'una potent borrasca hivernal que anirà acompanyada de fortes ratxes de vent arreu de Catalunya, neu que pot baixar fins als 600 metres al Pirineu i temporal de mar, amb onades de 2,5 metres a tot el litoral.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha assenyalat que des de dilluns fins dimarts les ratxes de vent podran superar els 70 km/h i apropar-se als 100 km/h a gran part del territori, especialment a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, Penedès, Catalunya Central i àmbit metropolità. Pel que fa a la nevada, afectarà principalment el Pirineu i Prepirineu Occidental amb acumulacions a partir dels 700 metres. Pel que fa a la situació de mala mar, alerta que l'episodi ja s'inicia aquesta tarda de diumenge, però serà dimarts quan el fenomen sigui més intens. Hi haurà mar de fons de component sud, amb onades superiors als 2,5 metres (maregassa), a pràcticament tot el litoral de Catalunya.