Campanya de sensibilització de les violències masclistes que pateixen les dones grans

Text: Redacció / Foto: Generalitat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsa una campanya a xarxes socials per conscienciar sobre les violències masclistes que pateixen les dones grans. Sota l’eslògan Les violències masclistes contra les dones grans no són petites. A grans dones, grans respostes, la campanya s’emmarca en la idea que totes les dones, tinguin l’edat que tinguin, tenen dret a una vida lliure de violències masclistes. Els rols i estereotips sobre les dones grans encara avui són vigents i es perpetuen pel fet de ser dones i de tenir una determinada edat, reduint així els seus drets i oportunitats de viure una vida plena i lliure.

Aquesta campanya de sensibilització està dirigida a la comunitat com a agent transformador d’aquestes violències i amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la problemàtica de les violències masclistes en el col·lectiu de dones grans.

La campanya consta de quatre vídeos que reflecteixen diversos tipus de violència masclista (psicològica, econòmica...)  en diferents àmbits (de parella, familiar, laboral...). La campanya pretén visibilitzar sobretot les violències mes invisibilitzades i naturalitzades que pateixen les dones grans (incapacitat de decidir sobre l’economia familiar, submissió a les tasques reproductives o a l’economia informal, submissió a les decisions del marit o d’altres membres de la família, poc respecte per a les seves opinions i decisions, invisibilitat social...).

Tot i que les persones grans representen gairebé una quarta part de la població de Catalunya i que, de mitjana, el 63,08% són dones, però que arriba fins el 77% en edats més avançades, encara hi ha una gran invisibilitat de les violències masclistes envers les dones de més de 60 anys i una homogeneïtzació sistèmica d’aquests grups d’edat, incloent sota un mateix grup a dones d’entre 60 a 100 anys o més, provocant una mirada reduccionista de la realitat, un gran desconeixement de les especificitats de les formes i àmbits de les violències masclistes en aquesta etapa de la vida i una disminució de la capacitat de donar una resposta adequada, des d’un coneixement i comprensió profunda de les causes i conseqüències, necessària per reduir-ne la seva invisibilitat, la normalització social i el seu abast.

Els mesos de juny i juliol de 2020, l’equip del programa de prevenció i abordatge de la violència de gènere, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament va organitzar una formació en línia que va dur a terme per part de l’entitat Aroa adreçada a professionals del departament i d’entitats que treballen amb persones grans en l’àmbit comunitari. L’objectiu de la formació era dotar d’eines i habilitats de sensibilització, prevenció i abordatge de les violències masclistes als/les professionals. A més també s’està treballant en l’elaboració del monogràfic: “Dones Grans i Violències Masclistes” adreçat específicament als i les professionals que treballen en els diferents equipaments de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya.

El passat mes de gener, la Direcció General de Serveis Socials també va organitzar la formació Violències masclistes envers les dones grans a la qual van participar 361 professionals dels Serveis Socials Bàsics i Especialitzats.

També s’imprimiran 3.600 cartels que es repartiran als equipaments de la Direcció d’Acció Cívica i Comunitària: Cases del Mar, Casals Cívics, Hotels d'Entitats, Punts Òmnia, Oficines d'Afers Socials i Famílies, Casals de Gent Gran i a totes aquelles administracions, serveis i recursos que facin arribar la seva petició a [email protected].