Catalunya impulsa l'FP amb cicles de bioeconomia, aeronàutica i ferroviària

La Generalitat de Catalunya ha anunciat una expansió significativa en l’educació professional, amb plans per establir un centre de formació professional (FP) especialitzat en bioeconomia a cada comarca i la creació del Centre d’Aeronàutica de Catalunya a Alguaire
Campus Agrobiotech lleida ©Comarques
photo_camera Campus Agrobiotech lleida ©Comarques

El  president executiu de l’Agència de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, Fabian Mohedano, va presentar el 24 d’abril els treballs encara oberts del mapa de centres de formació professional 2035 al grup de treball G10 i a representants locals i comarcals.

La planificació contempla que la vegueria de Lleida tindrà 28 centres públics d’FP, entre els quals un d’excel·lència i vuit de formació professional integrada

Presentació mapa centres FP a Lleida ©Govern
Presentació mapa centres FP a Lleida ©Govern

La Generalitat de Catalunya ha anunciat una expansió significativa en l’educació professional, amb plans per establir un centre de formació professional (FP) especialitzat en bioeconomia a cada comarca. Aquesta iniciativa forma part d’un esforç més ampli per reforçar el BioHub català i promoure la sostenibilitat i la innovació.

El projecte, que s’inscriu dins del mapa de centres d'FP 2035, també inclou la creació del Centre d’Aeronàutica de Catalunya a Alguaire i el Centre de Formació Ferroviària de Catalunya a Tàrrega

Aquests centres estaran vinculats al Departament de Territori i col·laboraran estretament amb el sector industrial per garantir que els programes d’estudi estiguin alineats amb les necessitats del mercat laboral.

Segons Fabian Mohedano, president executiu de l’Agència de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (FPCAT), aquesta expansió s’ha planificat seguint l’Informe General de Prospectiva 2023-2026 i l’acord signat entre les organitzacions empresarials i sindicals més representatives i el Govern català.

Espais de formació a l'aeroport d'Alguaire ©Govern
Espais de formació a l'aeroport d'Alguaire ©Govern

La planificació dels centres és un procés dinàmic i està subjecte a canvis per adaptar-se a les necessitats del teixit productiu i la ciutadania. La comarca de la Segarra i la ciutat de Lleida encara estan pendents de planificació, amb una atenció especial als centres vinculats a l’àmbit tecnològic i l’atenció a les persones, considerats pilars prioritaris per la Unió Europea.

En un moviment paral·lel, el Govern ha presentat l’Oferta FPCAT 365 per al període 2024/2025, que representa un augment del 7,7% en places, arribant a un total de 486.199, i un pressupost de 955,9 milions d’euros.

Aquesta oferta també destaca per la participació de 40.548 empreses en la formació dual, marcant un precedent en la col·laboració entre el sector educatiu i el món empresarial

Amb aquestes accions, Catalunya es posiciona com un líder en l’educació professional i la preparació de la seva força laboral per a les indústries del futur, tot reafirmant el seu compromís amb la bioeconomia i la innovació tecnològica.