El Centenari Jaume Magre comptarà amb la col·laboració de la Diputació de Lleida

L'1 de febrer es presentarà la programació d'activitats per a commemorar el centenari de l'activista cultural, promotor de l'Alliance Française i la Petite Galerie i primer regidor de Cultura de la Paeria de Lleida
Imatge d'arxiu de Jaume Magre ©FundacióIrla
photo_camera Imatge d'arxiu de Jaume Magre ©FundacióIrla

El 2024 se celebrarà el Centenari Jaume Magre, una commemoració dels cent anys del naixement de l'activista cultural i promotor de l'Alliance Française i la Petite Galerie. La Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), serà un dels òrgans que participarà en les diferents activitats, que s'anunciaran el proper 1 de febrer.

Jaume Magre va néixer el 12 d’agost de 1924 a Cervera, on va dirigir una secció de l'Institut Francès de Barcelona quan va tornar de l'exili el 1944. Entre 1955 i 1980 va dirigir l'Alliance Française de Lleida des d'on va promoure la galeria d'art alternatiu la Petit Galerie. Aquest espai va acollir l'inici de la poesia visual catalana el 1971 amb Joan Brossa, Guillem Viladot i Josep Iglesias del Marquet.

Va ser el primer regidor de Cultura de la Paeria de Lleida a partir del 1979, des d'on va impulsar l'Aula de Teatre i els Premis Josep Vallverdú, entre altres.

El comissari Juan Cal s'ha reunit amb el president Joan Talarn i la vicepresidenta Estefania Rufach ©DiputaciódeLleida
El comissari Juan Cal s'ha reunit amb el president Joan Talarn i la vicepresidenta Estefania Rufach ©DiputaciódeLleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, han formalitzat la col·laboració en una reunió amb el comissari del Centenari, Juan Cal. Talarn ha reivindicat la memòria de Magre perquè "les generacions actuals avaluïn com donar continuïtat i potenciar la nostra identitat cultural".