Cinc actes de desgreuge per a les 'bruixes' de les comarques de Lleida i Aran

L’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida i Sàpiens organitzaran aquest any 2022 cinc actes de desgreuge a les dones que al llarg de la història van patir la repressió i foren acusades de bruixeria.

L’eix d’aquestes accions seran la projecció del documental Bruixes, la gran mentida, produït per Sàpiens i que va ser emès per TV3 en l’espai Sense ficció. L’emissió va aconseguir un 12’3% del share i 273.000 espectadors, situant-se entre els 10 programes més vistos del dia i dels més vistos de l'hora punta.

Els actes se celebraran a cinc de les moltes poblacions de Lleida, Pirineu i Aran que van viure episodis de cacera de bruixes, com la Seu d’Urgell, Cervera, Bossòst, Bellcaire d’Urgell i Torrefarrera.

Bruixes, la gran mentida connecta la repressió dels segles XV i XVII amb la violència de gènere del present a través de l’exposició d’uns casos concrets; com la recreació del judici a Jerònima Hugueta, la Carabassera, a la Seu d’Urgell, i les anàlisis d’una varietat d’especialistes en diferents matèries, des de la històrica a la judicial, passant per la cultural i la sociològica. El documental ha estat dirigit per Joanna Pardos amb la realització de Roman Parrados, ambdós especialistes en investigacions històriques, i és fruit del monogràfic que la revista Sàpiens va realitzar sobre aquest fenomen.

En la realització del film ha col·laborat l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida. Helena Martínez, diputada d'aquesta àrea, va assistir a la presentació del documental a la localitat de Caldes de Montbui, i recordà que “les nostres comarques van ser focus d’aquestes barbaritats i és necessària aquesta acció de desgreuge de la societat actual”.

L’Àrea d’Igualtat organitzarà actes públics singulars amb la col·laboració dels cinc ajuntaments, que tindran com a eix la projecció del documental, taules rodones i accions locals específiques en record d’aquelles dones que van patir cacera, tortura i mort per ser acusades de bruixeria.

A Cervera, la Segarra, se celebrarà al mes de març, coincidint amb un gran acte de reparació en el qual treballa la Paeria. Consten cinc dones jutjades pel tribunal de la Batllia de Cervera.

A Bossòst, la Val d’Aran, es realitzarà a la primavera, reivindicant el Pla de Bruishes, un indret en què és estesa la creença que era lloc màgic de celebració d’aquelarres. El Pirineu va ser un dels primers focus on es van registrar assenyalament de dones acusades del “crim de bruixeria”.

A la Seu d’Urgell, l’Alt Urgell, serà al mes de juny. El documental el fil conductor del judici contra Jerònima Hugueta, La Carabassa, de la Seu, i estan acreditades 12 dones jutjades a la comarca.

A Bellcaire d’Urgell, la Noguera, on Joana Rosella, jutjada pel veguer i Batlle de Balaguer va ser executada el 1547, se celebrarà al mes d’octubre, i es recordaran altres 11 dones jutjades a la Noguera.

El cicle es tancarà a Torrefarrera, Segrià, on es farà desgreuge d’Antònia Balaguera, exiliada a Torrefarrera i finalment jutjada i condemnada a assots i desterrament, i d’altres 12 dones jutjades a la comarca.