Com evitar les estafes durant el Black Friday?

Al llarg de la història del Black Friday s'han publicat grans quantitats de webs falses que han engegat campanyes publicitàries fraudulentes de grans marques comercials de roba, complements i electrònica

Imatge d'arxiu. © Freepik
photo_camera Imatge d'arxiu. © Freepik

Avui en dia qui no sap que és el Black Friday?

Aquesta campanya comercial va començar els anys 60 als Estats Units, i va néixer arran de l'afany dels comerços detallistes que volien augmentar les seves vendes durant les festes. A Espanya el Boom del Black Friday va arribar l'any 2012 de la mà de MediaMarkt, i tot i que al principi no semblava anés a triomfar, l'any 2013 s'hi van unir més empreses grans i des de llavors ha estat un gran èxit pels comerços tant petits com grans. Les temptadores rebaixes dels diferents establiments juntament amb la proximitat de les festes de Nadal han estat clau perquè pugui donar-se a conèixer a tot el món.  

A més, l'auge del comerç a través d'internet ha fomentat aquest èxit encara més. Cada any se superen els records de venda de l'anterior. I per acabar de quallar el negoci, han nascut noves jornades, com el Cyber Monday, que ce celebra el dilluns després del Black Friday, que bàsicament és el mateix que però només per Internet.

El concepte de comprar en unes condicions extraordinàries i en un temps limitat és, precisament, el responsable de la fal·lera generalitzada de consumir sense pensar, compulsivament i inconscientment; unes accions que porten, sovint, conseqüències poc agradables, sobretot si les adquisicions es fan a través d'internet. I és que és en el marc de les campanyes comercials d'aquest tipus que els estafadors aprofiten per sortir a caçar. I se'n surten molt bé.

Com funciona

Al llarg de la història del Black Friday s'han publicat grans quantitats de webs falses que han engegat campanyes publicitàries fraudulentes de grans marques comercials de roba, complements i electrònica. Les webs imiten perfectament l'aparença de les oficials oferint descomptes de fins al 90% en productes seleccionats de les marques.

Consells

  1. No facis compres compulsives. Les rebaixes són cridaneres i sovint, només pel fet que un producte estigui a meitat de preu, s'adquireix, encara que no es necessiti.

  2. Assegura't que el domini web que visites és fiable. Les pàgines web que es consideren segures són aquelles que tenen “una seu estable on es pot anar a reclamar” i que “fan signar un contracte al comprador en el qual li garanteixen que si el producte adquirit no convenç, li retornen els diners”. I com se sap, això? Una eina útil és l'anomenada MyWot, que es pot instal·lar tant en dispositius mòbils com a l'ordinador

  3. Evita entrar als enllaços de promocions que arribin per correu.

  4. Passa't a les targetes moneder, si mai se'n fes un ús fraudulent, només es faria sobre l'import que es té en aquella targeta i prou.

  5. No compris quan estiguis connectat a un wifi obert.

Recomanacions

  • Desconfieu d'ofertes que facin descomptes molt exagerats.

  • Contrasteu les ofertes, alertes i la publicitat que us arribin per canals que no siguin els de les marques oficials.

  • Desconfieu de pàgines web amb dominis estranys (no és habitual que les marques comercials facin servir dominis tipus .online o .org) encara que hi hagi el “htpps”.

  • Contraresteu els descomptes directament a la pàgina oficial de la marca o les seves xarxes socials.

  • Sobretot desconfieu d'aquest anunci tipus que el grup ha inserit en diverses de les seves webs falses i publicitat per I-net, en diversos idiomes i de diferents marques però amb un mateix disseny gràfic.