Les comarques de Ponent celebren la Diada Nacional de Catalunya

Manifestos, ofrenes florals, trobades, esport i música per comemmorar l'11 de setembre, malgrat que alguns actes es van avançar a la vigília del diumenge 10
Marxa de Torxes de les Borges Blanques al casc antic ©AjuntamentdelesBorgesBlanques
photo_camera Marxa de Torxes de les Borges Blanques al nucli antic © Ajuntament de les Borges Blanques

Un any més, l'11 de setembre ha servit per commemorar la Diada Nacional de Catalunya arreu del país i de les comarques lleidatanes. Manifestos, ofrenes florals, trobades, esport, música i un gran nombre d'activitats han omplert els municipis de Ponent per celebrar la Diada.

La plaça de Rafel Casanova de Tàrrega va concentrar una vintena d'entitats i institucions en l'ofrena floral al monument als Màrtirs de 1714. Al mateix temps, en el marc de l'Aplec de Sant Eloi, la capital de l'Urgell va inaugurar un monument a Pompeu Fabra en el 75è aniversari de la seva mort. 

Josep Vallverdú en els actes de la Diada a Balaguer ©AjuntamentdeBalaguer
Josep Vallverdú en els actes de la Diada a Balaguer © Paeria de Balaguer

Balaguer va celebrar l'acte institucional de la Diada el diumenge 10 a l’església de Santa Maria. L'acte va servir per homenatjar Josep Vallerdú en el seu aniversari centenari i Josep Carner-Ribalta, de qui es commemoren els 125 anys del seu naixement. Els encarregats dels parlaments foren el mateix Vallverdú i Georges Carner, fill de Carner-Ribalta. El toc musical de la jornada el va posar l'Orfeó Balaguerí.

Mollerussa, la tradicional ofrena floral al monument de la Senyera del parc municipal va anar acompanyada de la glossa de l'escriptor lleidatà Antoni Gelonch. El Creu de Sant Jordi va reivindicar “la llengua, la cultura i el país” com a valors que han de permetre “passar d'una hora greu a una hora nova”.

L'escriptor Antoni Gelonch en la lectura de la glossa de l'11 de setembre a Mollerussa ©JordiBonilla
L'escriptor Antoni Gelonch en la lectura de la glossa de l'11 de setembre a Mollerussa © Jordi Bonilla

El vespre del dia 10 de setembre, vigília de la Diada, fou el dia escollit per la celebració a les Borges Blanques. La Marxa de Torxes, convocada per Òmnium, ANC, l'Ateneu Popular Garriguenc i l'Ajuntament va recòrrer els carrers del casc antic borgenc, fins a arribar a l'Espai Macià, on es va llegir el manifest i es va cantar el Cant dels Segadors.

Actes commemoratius de la Diada nacional de Catalunya a la Segarra. © Consell Comarcal de la Segarra
Actes commemoratius de la Diada nacional de Catalunya a la Segarra. © Consell Comarcal de la Segarra

Cervera ha acollit aquest dilluns els actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, amb una ofrena floral, parlaments a càrrec de les diferents autoritats i interpretacions musicals i sardanistes de proximitat. Els actes, a càrrec del Consell Comarcal de la Segarra conjuntament amb la Paeria de Cervera, han tingut lloc al monument de la Generalitat a Cervera. Igualment, durant el matí, a l'oficina de Turisme s'hi ha organitzat una jornada de portes obertes a l'espai temàtic del CAT, així com la projecció audiovisual que ha permès conèixer els orígens de la Generalitat de Catalunya

El Palau d'Anglesola també va acollir el seu acte de la Diada el diumenge al vespre. Després d'un sopar amb productes de la terra, el grup I-Nuits va amenitzar la vetllada musicalment a l'edifici de la cooperativa de Sant Roc, on es va repartir carquinyolis i ratafia per tothom.

Pujada al Tossal d'Alpicat amb el canvi d'estelada ©AjuntamentdAlpicat
Pujada al Tossal d'Alpicat amb el canvi d'estelada © Ajuntament d'Alpicat

Alpicat va tenir lloc el diumenge al vespre la XXVIII Pujada al Tossal, durant la qual es va fer el canvi de l'estelada al tossal i va cloure amb una ballada de sardanes. El dia 11 va ser el torn de la Festa de la Catxipanda al parc del Graó amb 23 penyes i més de 700 participants que van celebrar un esmorzar popular i diferents activitats per a tots els públics.

La bicicletada popular va tornar a reunir una vuitantena de persones a Vila-sana. El recorregut pels carrers i places del poble va acabar a la zona del plataner, on l'alcalde Jaume Caballé i la regidora Noemí Huertas van llegir el manifest de la Diada. La jornada va acabar amb un dinar popular i el sorteig d'un lot de productes.