Demanen declarar Bé Cultural d'Interès Nacional la casa de Vallmanya on passava temporades Francesc Macià

Pla general de la casa de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià, actualment deteriorada per la manca de manteniment, el 7 de febrer de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Pla general de la casa de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià, actualment deteriorada per la manca de manteniment, el 7 de febrer de 2021. (Horitzontal)

Foto: Anna Berga (ACN).

La iniciativa popular Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya ha registrat aquest dilluns al Departament de Cultura la petició per instar la Generalitat a declarar Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) la casa familiar situada al municipi d'Alcarràs on passava temporades l'aleshores president de la Generalitat, Francesc Macià.

Des de Salvem Cal Macià defensen que l'immoble "reuneix tots els condicionants i requisits exigibles" i consideren que la mesura "implicaria una actuació decidida de la Generalitat en el camí cap a la protecció i preservació del bé". Per això, demanen que es tramiti amb "la màxima urgència possible", atesa "la situació límit que viu la casa". Actualment, té la catalogació de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).

Des d'aquesta iniciàtica popular entenen que "la Generalitat ha d'actuar, deixant excuses a banda, i sense esperar que l'Ajuntament d'Alcarràs ho faci, atesa la inacció i desinterès demostrats per l'ens municipal alhora de fer protegir el bé". "Cal que la Generalitat actuï subsidiàriament quan l'Ajuntament no ho faci i que habiliti els mecanismes i l'empara legal necessaris per actuacions en aquest sentit", afegeixen des de Salvem Cal Macià- Casa Vallmanya.