Desenes de sanitaris es concentren als serveis territorials de Salut a Lleida per reclamar millores laborals

Redacció | Foto: Laura Cortés (ACN)

Centenars de treballadors de la sanitat pública es van concentrar dijous, 26 de gener al migdia davant dels diferents serveis territorials de Salut arreu de Catalunya per reclamar millores laborals, tant econòmiques com assistencials. “Hi ha dèficit de professionals i no tenim un temps de visites adequat”, diu Neus Pociello, pediatra de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que tampoc entén per què costa tant arribar a un acord. Pociello recorda a directius i polítics responsables de millorar la situació que “ells també són pacients”. La concentració va estat encapçalada per una pancarta on es podia llegir ‘Personal sanitari en vaga. Condicions dignes per a totes les categories’.

Alguns dels concentrats duien també cartells reclamant el ‘Dret a l'avortament efectiu’ o recordant que les sanitàries estan ‘esgotades’. Durant l'acte de protesta també s'han sentit crits de ‘Sanitat, pública i de qualitat’ o ‘Fora els empresaris dels centres sanitaris’.

Neus Pociello ha recordat que el dèficit tan important de professionals que hi ha a Lleida, no només a l'Arnau sinó també als Centres d'Atenció Primària es deu al fet que molts professionals es formen a Lleida, però després marxen a altres comunitats autònomes —sobretot a l'Aragó per la proximitat— i també a altres països com Anglaterra o Portugal on les condicions són millors. “Aquesta fuga implica molta més feina per als que es queden, que afecta la qualitat, al temps de les visites o a les guàrdies”, recorda, i considera que “una millora de les condicions laborals podria ser un atractiu per retenir professionals al territori”.

A Tàrrega, prop d'uns 40 professionals de la sanitat, es van concentrar davant de CAP, per defensar el dret a una Sanitat Pública de qualitat. A més els sanitaris de la capital de l'Urgell, també denunciaven la manca d'espai del centre sanitari, que ja fa temps que s'ajorna la seva ampliació.