La Diputació va reunir als alcaldes i tècnics de 180 ajuntaments de terres lleidatanes

El nou model de finançament es passarà d’un sistema de subvencions poc operatiu, a un sistema de transferències àgil, que permetrà als ens locals disposar dels diners quan els sigui necessari
Presentació dels Fons de Cooperació Municipal ©Diputació
photo_camera Presentació dels Fons de Cooperació Municipal ©Diputació

La Diputació de Lleida ha fet una reserva de 17,5 MEUR en el pressupost del 2024 destinats als ajuntaments, amb aquesta partida l'ens provincial té previst desplegar el nou Pla de Cooperació Municipal. La passada setmana el president de la Diputació, Joan Talarn i el director de planificació i cooperació municipal, Víctor Peguera, es reunien amb 180 representants de les corporacions per explicar com es distribuiran aquests diners. De la xifra total, 8.750.000 euros aniran destinats al finançament de la despesa corrent i 8.750.000 euros al finançament de la despesa d’inversions.

Iniciem plegats una nova etapa en les relacions entre el món local i aquesta institució, que si bé ja el mandat passat es van normalitzar a través de plans econòmics, ara fem el salt a un següent nivell: ser més àgils i eficaços en la distribució dels fons, va destacar Talarn

Presentació dels Fons de Cooperació Municipal ©Diputació
Presentació dels Fons de Cooperació Municipal ©Diputació

Segons Agustí Jiménez el nou model de finançament de la Diputació de Lleida passarà d’un sistema de subvencions poc operatiu, a un sistema de transferències àgil, que permetrà als ens locals disposar dels diners quan els sigui necessari. “La gran novetat d’aquesta convocatòria és que l’assistència econòmica als municipis es farà mitjançant una transferència corrent i una de capital, que permetrà als ens locals del territori disposar dels diners per a fer front a les seves necessitats quan realment ho necessiten”. 

Detalls del Pla

 • Els 8.750.000 euros de la part del Pla destinada a finançar despesa corrent es distribuiran de la forma següent:
 • L’Ajuntament de Lleida, per les seves característiques especials, tindrà una dotació de 400.000 euros.
 • L’Ajuntament de Gósol, a banda de l’import que se li assigni d’acord amb els criteris de distribució generals, se li assigna una dotació de 9.212 euros corresponent a la part proporcional que reben els consells comarcals per municipi per al finançament del servei de cooperació i assistència en el marc del Pla de Cooperació Comarcal.
 • Les entitats municipals descentralitzades (EMD) rebran la quantitat de 243.000 euros, que es distribuiran a raó de 4.500 euros per entitat.
 • 8.097.787 euros entre tots els ajuntaments, menys el de Lleida, d'acord amb els factors objectius següents:
 1. 60% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi.
 2. 40% distribuït en funció del nombre d’habitants del municipi.  

Pel que fa a la despesa capital, els criteris seran els següents: 

 • 7.750.000,00 euros entre tots els ajuntaments i EMD del territori de Lleida d’acord amb els criteris següents:
 • L'Ajuntament de Lleida, per les seves característiques especials, tindrà una dotació de 200.000,00 euros.
 • Les entitats municipals descentralitzades (EMD) tindran una assignació de 4.000,00 euros per entitat, fent un total de 216.000,00 euros.
 • L’import de 7.251.500 euros, es distribuiran entre tots els ajuntaments de la província, excepte l’Ajuntament de Lleida i les EMD que rebran les quantitats esmentades anteriorment. Els criteris de repartiment són els següents:
 1. 70% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi.
 2. 20% distribuïts de forma proporcional al nombre d’habitants de cada municipi.
 3. 10% distribuïts en funció del nombre de nuclis de població.
 4. Els municipis capitals de comarca tindran, a més, una assignació addicional de 7.500,00 euros per entitat, fent un total de 82.500,00 euros.
 • 500.000,00 euros entre tots els municipis del Pirineu i l’Aran. Per determinar quins municipis tenen dret a percebre aquesta transferència, s’assignarà exclusivament als ajuntaments de l’àmbit del Pirineu que comprenen els ens dels municipis Lleidatans de les comarques del Berguedà, la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran i els municipis de La Coma i la Pedra, Odèn, Sant Llorenç de Morunys i Guixers de la comarca del Solsonès. Aquest import es repartirà d’acord amb els criteris següents:
 • 50% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi.
 • 25% distribuïts de forma inversament proporcional al nombre d’habitants de cada municipi.
 • 25% distribuïts de forma proporcional al nombre de nuclis de cada municipi.
 • 500.000,00 euros entre tots els municipis del territori de Lleida amb una població inferior o igual a 1.000 habitants. L’import d’aquest apartat es distribuirà d’acord amb els criteris següents:
 • 50% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi.
 • 50% distribuïts de forma inversament proporcional al nombre d’habitants de cada municipi. Les entitats municipals descentralitzades (EMD) tindran una assignació de 4.000 euros per entitat, fent un total de 216.000 euros.
 •