Ecologistes en Acció rebutja l'ús de verins per acabar amb la plaga de conills que afecta les comarques de Ponent

binary comment
photo_camera binary comment

Redacció | Foto: Consell Comarcal de la Segarra

Ecologistes en Acció ha rebutjat categòricament l'ús de verins com a mesura per acabar amb la plaga de conills que afecta diferents punts de les comarques de Ponent. En aquest sentit, reclamen a la Generalitat una “implicació total” per ajudar a la pagesia a superar les dificultats derivades de la sobrepoblació de conills, amb mesures eficaces en el curt termini, però amb la perspectiva de recuperar l'equilibri ecològic que permeti l'autoregulació de la fauna. Així, alerten que s'ha arribat a la situació actual per un problema de fons, que és la manca de viabilitat de les explotacions per un mercat globalitzat que “condemna la pagesia local per la competència ferotge” i la baixa valoració dels productes agrícoles nacionals.

Ecologistes en Acció ha manifestat la seva solidaritat amb el sector agrari afectat i considera que cal una actuació ràpida i contundent per part de l'Administració davant la plaga de conills. L'organització reclama un pla de xoc urgent que inclogui instal·lar tancats en els llocs més conflictius amb subvencions directes a fons perdut; l'ús ampli de gàbies i xarxes de captura per reduir la població en el curt termini en les explotacions amb més problemàtica; i habilitar una partida econòmica per a compensar danys que pateixin els pagesos.

També demanen descartar qualsevol ús de biocides o verins, pel seu risc pel medi natural, les espècies protegides i la salut humana. Així mateix, aposten per deixar la caça com a mesura únicament vàlida per casos en què tècnicament es constati que no hi ha alternativa en el curt termini.

Davant una possible autorització excepcional de l'ús de verins prohibits, l'organització ecologista destaca el perill que suposaria alliberar biocides al medi natural perquè resulta impossible assegurar que no passen a la cadena tròfica i acaben provocant la mort de, per exemple, els mateixos depredadors dels conills com són les guineus. A més, també diuen que no es pot descartar que arribessin a afectar a persones per contacte accidental o bé per consum de conills capturats que continguin dosis no letals de biocida.

Al mateix temps, des del col·lectiu es reclama que l'esforç principal se centri a recuperar l'equilibri ecològic natural del medi. Recorden que el conill comú es troba en greu regressió a gran part d'Europa i de la península Ibèrica. Per tant, consideren que tot i l'actual sobrepoblació a la plana de Lleida, la tendència és a una pèrdua de poblacions que afecta espècies protegides en què depenen.

Per Ecologistes en Acció, les solucions estables i a llarg termini només s'aconseguiran si es recuperen adequadament les poblacions d'ocells rapinyaires i de guineus, que s'han de deixar de considerar espècie cinegètica, així com el retorn natural del llop i la reintroducció del linx ibèric. Lògicament, matisen que en paral·lel, caldria adoptar mesures preventives i de gestió per tal que la presència d'aquests depredadors salvatges no afectés significativament a la fauna domèstica.