Eficiència energètica: què és i per què és una part fonamental del futur?

Giorgio Tomassetti

L'eficiència energètica és l'optimització del consum d'energia que ens permet assolir els mateixos nivells de confort i qualitat de vida amb la implementació de mecanismes per estalviar energia i evitar pèrdues durant tot el procés.

Per tant, es tracta de buscar un equilibri entre un consum d'energia i l'ús dels serveis bàsics que necessitem en el dia a dia. Els avenços tecnològics en la producció d'energia, el seu transport i els dispositius que ens ajudin a estalviar són fonamentals per obtenir aquesta eficiència energètica.

Per tal de fer-se'n una idea més clara: una rentadora consumeix una determinada quantitat d'energia perquè puguis rentar la roba. Amb mesures que apostin per l'eficiència energètica, hi haurà rentadores capaces d'oferir-te el mateix servei, amb la mateixa qualitat o superior i, a més, gastant molt menys.

Com puc millorar la meva eficiència energètica en el dia a dia?

El primer que cal tenir en compte és que qualsevol canvi, per petit que sembli, mantingut en el temps és un gran avenç. Hi ha una gran quantitat d'accions que podem fer per, a poc a poc, millorar la nostra eficiència energètica.

En funció de les possibilitats, es pot anar avançant a aportar el nostre granet de sorra cap a un model més sostenible. Assolir l'equilibri entre un consum més eficient i la qualitat de vida és molt més fàcil del que sembla.

 • Aprofita la llum natural i canvia les bombetes per LED

  Amb aquesta mesura senzilla pots arribar a aconseguir valors d'eficiència energètica per damunt del 80%, a més d'un gran estalvi en les factures.

 • Reformes

  Si vols fer una reforma a casa, és un bon moment per aprofitar i optar per materials i finestres amb una millor capacitat d'aïllament. D'aquesta manera obtindrem un gran estalvi tant en calefacció com en aire condicionat.

 • Electrodomèstics

  Apostar per electrodomèstics tan eficients com sigui possible sempre requereix un esforç inicial més alt, però a la llarga es tradueix en estalvi i en una gran millora de l'eficiència energètica de la llar.

 • Calderes

  Si disposes de caldera individual d'aigua, intenta regular la temperatura de l'aigua en funció de l'estació de l'any. Amb una temperatura menor en els mesos més calorosos assolirem els mateixos resultats i guanyarem molt en eficiència energètica.

 • A la comunitat de veïns

  Apostar per llums LED i sistemes de detecció de presència millora molt l'eficiència dels sistemes d'il·luminació de les zones comunes. Aquesta és una pràctica cada vegada més estesa tant en edificis com en garatges comunitaris.

 • Tarifes

  Cada cop són més les alternatives que et permeten consumir energia 100% sostenible amb tarifes planes de llum que tenen una quota totalment personalitzada segons les teves necessitats.