El Govern destina 1,5 MEUR per garantir l'allotjament a temporers de campanyes agràries

Redacció | Foto: Salvador Miret (ACN)

La Generalitat treballa en la publicació abans de l'estiu d'una convocatòria d'ajuts per a la construcció de nous allotjaments privats i l'ampliació i rehabilitació dels ja existents per a persones treballadores temporeres de les campanyes agràries. Aquesta línia de subvencions comptarà amb una quantitat global d'1,5 MEUR i tindrà un abast retroactiu des de l'inici de 2023. La intenció és que aquesta línia d'ajuts es continuï convocant de cara a les campanyes dels anys vinents. La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha subratllat que aquesta convocatòria permetrà donar resposta a les reivindicacions que el sector fructícola de Lleida venia plantejant per fer front a les necessitats d'allotjament de temporers.

La iniciativa d'aquesta línia d'ajuts està encapçalada pel Departament d'Acció Climàtica amb el suport de Presidència, Empresa i Treball, Drets Socials i Territori. Així ho va anunciar ahir dijous Montse Bergés en el transcurs de la primera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida 2023. Bergés ha explicat que, un cop aprovat el Projecte de Pressupostos d'enguany, els departaments de la Generalitat implicats, en col·laboració amb els diferents actors de la campanya agrària, ja estan configurant el contingut de les bases de la convocatòria amb la intenció que pugui ser publicada abans de l'estiu.

La darrera línia d'ajuts per aquest concepte va ser habilitada el 2006, amb una dotació de 380.000 euros.

La campanya passada, la delegació del Govern, amb la cooperació de tots els actors, va elaborar un mapa actualitzat i complet d'allotjaments públics a la vegueria per concretar els recursos disponibles, la capacitat d'estatge i la zona d'ubicació i, a partir d'aquí, poder diagnosticar les necessitats o mancances en aquest àmbit i aportar dades concretes i rigoroses que fossin útils per a poder habilitar línies d'ajut per a la construcció de nous allotjaments i l'ampliació o rehabilitació dels existents. Aquell mapa va registrar 10 allotjaments públics, que sumaven 698 places. S'hi incloïen el pavelló 3 de Fira de Lleida i l'EMAU de Lleida (amb diversos pisos, que tot i no ser estatges col·lectius, actuen com a tals en oferir places a persones treballadores temporeres).

Pel que fa als allotjaments privats disponibles, s'estan acabant de recopilar amb el sector per tal d'ajustar el contingut de les bases de la convocatòria. El mapa d'allotjaments preveu també la disponibilitat d'uns altres quatre equipaments l'activitat principal dels quals no és l'acolliment de persones treballadores temporeres, però que, en cas de ser necessari, poden posar a disposició una cinquantena de places a aquesta funció.