El ple de la Diputació aprova quatre plans d’inversions que suposen una aportació econòmica de 34,525 M€

Text: Redacció / Foto: Diputació de Lleida

El ple de la Diputació de Lleida, presidit per Joan Talarn, ha aprovat aquest dijous quatre plans d’inversions que suposen una aportació econòmica de 34,525 M€ per a les properes anualitats. Concretament, s’ha donat llum verda al Pla de Cooperació Municipal previst per a les anualitats 2020 i 2021, que compta amb una partida de 19 M€ i està destinat a inversions en infraestructures que siguin de titularitat municipal o hagin estat cedides a l’ajuntament per un mínim de 30 anys; el Pla d’inversions en Salut per a les anualitats 2020, 2021, 2022, adreçat als ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades del territori de Lleida, que compta amb una inversió de 15 M€; el Pla de Cooperació Municipal per fer front a les despeses derivades de la prevenció d’incendis forestals, any 2020, amb una partida de 250.000 €, i el pla econòmic per impulsar polítiques d’igualtat públiques a la demarcació, amb una aportació de 275.000 €, i que compta amb tres línies de subvencions per a ajuntaments, consells comarcals i entitats sense ànim de lucre.

Talarn ha descrit a l’inici del ple els plans de Cooperació Municipal i Salut, aprovats per unanimitat, com “els plans estrella del mandat”. L’objectiu del govern de la corporació és deixar de banda els ajuts discrecionals per dotar la Diputació d’un sistema de suport econòmic als ajuntaments i consells comarcals basat en la transparència, l’equitat i l’increment de les aportacions al món local amb una major eficàcia. En aquest sentit, el vicepresident primer, Jordi Latorre, ha remarcat “l’especial mirada” que tenen els plans cap als municipis petits en risc de despoblament i també als que es troben al Pirineu.

La sessió, que s’ha desenvolupat —per primera vegada des de l’aparició de la pandèmia de la Covid-19— de forma presencial i telemàtica, ha combinat la presència al saló de plens de fins a 11 diputats/des i la resta per via telemàtica, utilitzant el programa Teams. Hi han estat presents el president Joan Talarn, els quatre vicepresidents (Jordi Latorre, Estefania Rufach, Antoni Navinés i Ferran Accensi), els sis portaveus del grup (Mercè Carulla, Rosa Pujol, Fèlix Larrosa, Amador Marqués, Maria Burrel i Elena Ferre), així com el secretari general.

La sessió plenària també ha donat el vistiplau a la proposta d’adhesió a l’acord de la Taula Estratègica per al Desenvolupament de l’aeroport de Lleida-Alguaire en relació amb l’establiment de l’obligació del servei públic (OSP) en el vincle aeri entre Lleida i Palma de Mallorca; al conveni marc de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i la Diputació de Lleida sobre la Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran, 2020-2023, i a l’addenda modificativa de l’Acord de col·laboració estratègica entre la Diputació de Lleida i la UdL, anualitats 2020-2023.

En l’àmbit de Promoció Econòmica, s’ha aprovat el conveni marc de col·laboració entre la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida per a l’impuls del sector agroalimentari a través del finançament de la rehabilitació de l’antic edifici de Capitania del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida per a la creació d’un Agrolivinglab.

En l’apartat de les mocions, s’ha aprovat la presentada pel grup polític d’En Comú Podem sobre la implantació de mecanismes de transparència i govern obert a la Diputació de Lleida. També s’ha donat el vistiplau a la moció presentada pel grup polític de C’s per a l’estudi i seguiment de la correcta prestació dels serveis de les companyies elèctriques i les operadores de telefonia i internet als municipis de la província. També s’ha debatut i aprovat parcialment la moció presentada pel grup polític del PSC quant a reclamar un augment dels recursos econòmics a les comarques del Lleida, Pirineu i Aran per pal·liar els efectes de la pandèmia de la Covid-19. En canvi, el plenari ha rebutjat reprovar la consellera de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya pel confinament de Lleida i el Baix Segre amb els vots en contra d'ERC i l'abstenció de JxCat.