El Segarra-Garrigues començarà a regar les primeres finques amb aigua procedent del pantà de l'Albagés

Foto: Salvador Miret (ACN).

El sistema Segarra-Garrigues posarà unes 1.200 noves hectàrees en regadiu durant la pròxima campanya de reg, que començarà a mitjans de març. D'aquestes, 810 es podran regar per primera vegada de l'aigua procedent del pantà de l'Albagés (Garrigues).

La construcció del pantà va acabar el 2017 i, actualment, disposa d'una capacitat consolidada de 10 hm³ que permetrà regar aquesta superfície. La resta de finques que també entraran en regadiu enguany corresponen al sector 7, a Maldà (Urgell) i Arbeca (Garrigues), i al sector 12, a Torrebesses i Alcanó (Segrià). D'aquesta manera, el Segarra-Garrigues ja proveirà aigua a més de 13.000 hectàrees.

El pantà de l'Albagés, a la cua del sistema de regadiu Segarra-Garrigues, començarà a regar enguany les primeres hectàrees als municipis garriguencs del Cogul, Granyena de les Garrigues i el Soleràs, al sector 10-11-14. L'embassament té una capacitat de 80 hm³ i, ara com ara, n'emmagatzema uns 10. La construcció va anar a càrrec de la societat estatal Acuaes i va acabar el 2017, però, després, es van construir les canonades i sistemes de bombament. Tot i que encara s'estan fent proves de càrrega al pantà, ja compta amb l'autorització per començar enguany a oferir aigua per al reg a partir del volum de què disposa.

En paral·lel, la concessionària del canal, Aigües del Segarra Garrigues (ASG), s'encarrega d'executar la xarxa de distribució del regadiu fins a les finques. En aquests moments, s'estan fent les obres a la zona del sector 10-11-14, ja que els propietaris de, com a mínim, el 70% del sòl s'han adherit al reg, condició que la concessionària exigeix per executar els treballs. 

El president de la comunitat de regants del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, assenyala que "amb els 10 hm³ de capacitat consolidada d'aigua que té el pantà n'hi ha de sobra per regar les 800 hectàrees del sector 10-11-14". "No hi haurà problema perquè l'aigua està emmagatzemada al pantà per poder-la utilitzar per a aquest sector", afegeix Jové.