Els Gaudí rubriquen l'èxit d''Alcarràs' i 'Pacifiction' es corona a casa

Redacció | Foto: Jordi Borràs (ACN)

L'Acadèmia del Cinema Català ha certificat l'èxit d'‘Alcarràs’ i l'ha coronada com a millor pel·lícula de l'any als Premis Gaudí. La cinta de Carla Simón ha estat la guanyadora d'una nit en què també s'ha emportat l'estatueta a millor direcció, guió original, direcció de producció i el Premi del Públic. El protagonisme l'ha compartit amb ‘Pacifiction’, d'Albert Serra, que ha recollit el Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana, a més del de direcció artística i fotografia. ‘Un año, una noche’ ha aconseguit cinc guardons, entre ells el de millor muntatge i guió adaptat. El palmarès també ha fet espai per a ‘Suro’, amb la millor direcció novella per a Mikel Gurrea i distincions per als seus protagonistes, Vicky Luengo i Pol López.

Amb 14 nominacions, l'aval d'un 2022 de premis i èxit de taquilla, ‘Alcarràs’ partia com a favorita de la nit i ha acabat fent bons els pronòstics. Fent de profeta a casa, la segona cinta de Carla Simón ha fet pujar els responsables d'aquest cant a la terra fins a cinc vegades a l'escenari de la sala oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya. La directora ha repetit, així, l'èxit de la seva primera pel·lícula, ‘Estiu 1993’, que també va brillar amb llum pròpia a la 10a cerimònia. En recollir un dels grans premis de la nit, el de millor guió, Simón ha dedicat les distincions als pagesos de les terres de ponent, que “persisteixen, són tossuts i valents” per continuar cultivant la terra en família, l'ofici “més vell del món”. “Ho tenen fotut, per això us demanem que compreu fruita i productes de proximitat i a les autoritats, us demanem que reguleu els preus de la fruita”, ha defensat Simón. Per la seva banda, Arnau Vilaró —coguionista del film— ha celebrat el cinema com una cosa “màgica” que permet inventar “històries i mons diferents” i “connectar amb els orígens”.

L'igualava en nominacions ‘Un año, una noche’, la pel·lícula d'Isaki Lacuesta sobre l'atemptat a Bataclan —presentada, com ‘Alcarràs’ a competició de la Berlinale—, un relat basat en el llibre ‘Paz, amor y Death metal’, del supervivient dels fets Ramón González. Precisament, la cinta s'ha emportat l'estatueta a millor guió adaptat —nova d'aquesta edició— per la feina d'Isa Campo, Fran Araújo i el mateix Lacuesta, a més de la de millor muntatge, música original per Raül Refree, millor so i millors efectes visuals. “Quan vaig llegir el llibre vaig pensar que això era inadaptable. Gràcies als protagonistes que ho van viure, que s'han lliurat a la pel·lícula”, ha agraït Isa Campo en recollir el primer dels guardons.

Un dels grans guardons de la nit s'ha decidit en la recta final, el de millor pel·lícula en llengua no catalana, que s'ha endut ‘Pacifiction’, d'Albert Serra, una categoria en la qual competien films aclamats pel públic i la crítica com ‘Mantícora’, de Carlos Vermut; ‘La maternal’, de Pilar Palomero; i ‘Un año, una noche’. La considerada com la pel·lícula més assequible de la cinematografia del director banyolí també ha estat distingida amb el guardó a millor direcció artística i la millor fotografia. Així ho expressava la productora d'Andergraun Films, Montse Triola, durant la gala, en què ha recordat que, malgrat que el film no estigui rodat en català, tot l'equip ho és. “No només volem treballar aquí, volem un cinema que vaig a Europa i al món perquè treballem amb un cinema del futur”, ha declarat.

La cineasta Isabel Coixet ha rebut el Gaudí al millor documental per ‘El sostre groc’. Es tracta d'una cinta que indaga en la denúncia d'abusos a l'Aula de Teatre de Lleida. Un viatge “sanador” per a les víctimes, que tenien entre 13 i 19 anys, que posa el focus en l'abusador i que inclou vídeos i fotos de l'època. La fiscalia va anunciar al novembre que investigaria els abusos a l'Aula de Teatre de Lleida denunciats per la Paeria arran del documental. També optaven al Gaudí al millor documental ‘Cantando en las azoteas’, dirigida per Enric Ribes; ‘Oswald. El falsificador’, de Kike Maíllo, i ‘Tolyatti Adrift’, de Laura Sisteró.

El film ‘El sostre groc’ va rebre una menció especial del Premi Dunia Ayaso al Festivalde Cinema de Sant Sebastià. Es tracta d'una desena de nous casos que haurien passat durant el curs 2018-2019.

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha reivindicat el llegat d'Agustí Villaronga en el discurs de la 15a gala dels Premis Gaudí. Per Colell, s'ha mort “un dels grans, el més gran no només del cinema català, sinó europeu i en majúscules”, una afirmació que ha posat el públic dempeus i aplaudint durant més d'un minut. El vicepresident de l'entitat, Carlos R. Ríos, ha pres llavors el relleu per reclamar que el cinema català no només visqui premis, sinó que continuï treballant per “cultivar l'imaginari audiovisual d'un país”. “S'ha de cuidar, adobar i allunyar-nos de monocultius i latifundis”, ha insistit.

En un any d'una “bona collita” per al cinema al país, en què les pel·lícules s'han internacionalitzat “com mai”, des de l'Acadèmia han reivindicat la necessària “simbiosi” de les produccions per fer que el cinema independent català “realci la veu al món” i el comercial “reforci la indústria”. Un any més, la gala ha servit per reivindicar un 2% del pressupost dedicat a la cultura i una TV3 “pal de paller” i amb els mitjans per encapçalar els projectes que s'impulsin. Alhora, han demanat l'aprovació dels pressupostos: “no pot ser que per una autopista no ens posem d'acord”, ha afirmat Colell. “Visca el cinema català i l'Agustí Villaronga, allà on sigui”, ha conclòs.