Experts adverteixen de les conseqüències del pes de les motxilles

Redacció | Foto: Comarques de Ponent

Els alumnes han iniciat un nou curs amb la motxilla plena d’il·lusió, nervis, ganes d’aprendre… però també plena de llibres i material escolar. A l’entrada de qualsevol col·legi podem veure motxilles gegants amb un nen o una nena amagats al darrere, que camina encorbat per poder carregar-la. Això, té risc per la seva salut? Existeixen alguns estudis sobre la relació entre dur molt pes a la motxilla i dolors d’esquena, i s’ha vist que si hi ha certa relació, tot i que també contribueixen altres factors. El 51 % dels nens i el 69% de les nenes han experimentat dolor d'esquena abans dels 15 anys, mentre que el 25% dels joves de 15 anys es queixen de dolor d’esquena, segons l’Associació Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SECOT).

La doctora Pilar Riu, pediatra de l'Hospital Vithas Lleida, recomana que les motxilles pesin un 10% del pes del nen: “en aquest cas, no existeixen evidències que relacionin el pes a la motxilla com un factor de risc pel dolor d’esquena, però a partir d’un 15-20% de pes en relació amb el del nen, el risc augmenta”. En altres estudis s’ha vist que hi ha altres factors que influeixen en l’aparició d’aquests dolors: la forma física, el gènere (hi ha més risc en nenes) així com l’índex de massa corporal.

Què es pot fer per minimitzar el risc de lesions o dolors d’esquena. La doctora Riu recomana que:

  • Triar motxilles lleugeres, amb la part del darrere encoixinada (la que es recolza a l’esquena). Les anses de la motxilla, com més amples, millor.
  • Dur sempre la motxilla penjada de les dues espatlles i ben ajustada: no portar-la d’una espatlla, amb les anses massa llargues, etc.
  • Si disposa de subjecció davantera a la cintura i esternal, cordar les cintes per a facilitar la correcta posició de la motxilla.
  • Compte amb els carrets: si porten massa pes poden afectar a l’articulació de l’espatlla en arrossegar-les, o provocar accidents en pujar i baixar escaleres. En cas de portar poc pes a la motxilla, són una opció vàlida.
  • Deixar al col·legi el màxim de coses possibles per a evitar portar “sobrepesos” innecessaris (llibres, material escolar que només utilitzen a l’escola, etc.). Potenciar l’ús de taquilles escolars.
  • Revisar sempre la motxilla per dur únicament el que és imprescindible.
  • Triar una motxilla amb diversos compartiments, d'aquesta manera es podrà repartir el pes. Les coses més pesades a la part més pròxima a l’esquena. Tot i que s'ha d'anar amb compte amb els compartiments: disposar d’un número excessiu pot suposar la “temptació” de portar més coses de les necessàries.
  • Fer exercici físic: hi ha diferents estudis sobre la relació entre portar motxilles pesades i dolor d’esquena, i s’ha objectivat que aquest dolor augmenta en nens més sedentaris, que fan poc exercici. Per tant, és important per la seva salut fer exercici de manera regular.

En resum, és necessari tenir cura de l’esquena dels fills per a evitar dolors a la infància i posteriorment a l’edat adulta. Un bon sistema de prevenció de malalties a la infància és bàsic pel desenvolupament d’una generació adulta sana.