Música, visites, espectacles i activitats d’estiu als monuments i jaciments de Lleida

Entre les propostes destacades, hi ha el concert de Mazoni el divendres 21 de juliol al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig i la vuitena edició del cicle ‘La Pedra Parla’, que tindrà lloc el primer cap de setmana d’agost al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

6.- Foto promo Mazoni
photo_camera Foto promocional de Mazoni. © Bona Premsa

El Departament de Cultura ja té a punt la programació d’estiu als monuments i jaciments públics de la Generalitat de Catalunya a Lleida. En el marc del programa ‘Aquest estiu Viu el Patrimoni’ de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, s’oferiran una gran diversitat d’activitats, entre les quals hi haurà festivals de música, visites guiades, espectacles familiars i una nit d’observació astronòmica, entre altres. 

El programa d'activitats als monuments i jaciments 2023 a Lleida s’ha iniciat amb les visites gratuïtes guiades a la Ciutat ibèrica del Molí d'Espígol, al municipi de Tornabous, que van tenir lloc el 10 de juny i el 8 de juliol, i que finalitzen el dissabte 12 d’agost. El jaciment obre les portes per explicar la història del poble ibèric dels ilergets a través de les restes arqueològiques d’una de les seves grans ciutats, el Molí d’Espígol. Les visites mostren també els resultats de les darreres campanyes arqueològiques que s’han dut a terme i que han posat al descobert noves restes de les estructures defensives de la zona est de la ciutat.

A la mateixa Ciutat ibèrica del Molí d'Espígol, el dissabte 26 d’agost tindran lloc els espectacles familiars ‘Una carretada de contes’ i ‘Xarxa. Arpa i trapezi’ i una visita guiada al jaciment en el marc del festival ‘a2m’, que organitza l’Ajuntament de Tornabous.

Concert de Mazoni

Mazoni, nom artístic del músic empordanès Jaume Pla, oferirà un concert al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig en el context d’una gira amb la qual commemora els seus 20 anys de carrera artística, presentant els grans èxits de la seva trajectòria. L’actuació serà el divendres 21 de juliol a les 20.30 hores. Les entrades, al preu de 12 euros, es poden adquirir al mateix Convent de Sant Bartomeu o la pàgina web: https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/activitats/concert-mazoni

Nova edició de ‘La Pedra Parla’

El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona acollirà el primer cap de setmana d’agost, dissabte 5 i diumenge 6, la vuitena edició de ‘La Pedra Parla’, un cicle de petit format, eclèctic i altíssima qualitat artística. Enguany, els assistents podran gaudir de l’obra d’estrena de la compositora Helena Cánovas, ‘Tres obres de joventut’. Hi actuarà també el reconegut organista Juan de la Rubia.  

El Conjunt d'Art Rupestre de la Roca dels Moros és un altre dels espais protagonistes de les activitats d’estiu. El divendres 28 de juliol a les 20 hores acollirà una proposta de la 12a edició del ‘Guitar Festival’ amb el concert de la formació Ensemble XXI i el músic israelià Ravid Goldschmidt. Sota el títol ‘Descobreix la màgia del Handpan’, la proposta aproparà als espectadors a les sonoritats del ‘handpan’, un instrument de percussió que Goldschmidt domina des de fa anys i del qual s’ha convertit en un dels millors intèrprets del món. L’actuació està organitzada pel Consell Comarcal de les Garrigues, l’Ajuntament del Cogul i  l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACdPC). 

A més, al mateix escenari, el dimarts 15 d’agost se celebrarà la ‘Nit a les pintures. Astronomia: Llegendes i música’, en la qual es combinarà  l’observació directa dels estels amb les explicacions sobre els cossos celestes i l’acompanyament musical de l’arpista Anna Amigó. L’activitat és gratuïta i oberta al públic en general.

‘Aquest estiu Viu el Patrimoni’

‘Aquest estiu, Viu el Patrimoni’ inclou activitats adreçades a tots els públics, les quals tenen per objectiu fer que, tant el turisme local com internacional, tinguin accés al patrimoni cultural català i coneguin i descobreixin la seva riquesa d’una manera lúdica i diferent. Experiències totes elles que fan viure el patrimoni a través de la programació d’activitats atractives que motiven la seva visita i augmenten la satisfacció de les persones visitants. 

Tot el conjunt d’activitats, juntament amb la informació pràctica, es pot consultar en el dossier adjunt, i al portal: https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/activitats

L’espai web inclou, a més, propostes de rutes, escapades de cap de setmana i diverses promocions per viure un estiu ple de patrimoni. La ciutadania pot accedir a diversos articles que l’animaran a visitar el patrimoni cultural català. Entre les promocions, destaca l’abonament De Bat a Bat, que permet visitar 29 espais patrimonials catalans amb una sola entrada.