Les incineracions creixen a la demarcació de Lleida, tot i que no arriben a la mitjana catalana

Les dades presentades per l’Associació d’empreses de Serveis Funeraris de Catalunya constaten que l’opció va a l’alça, però no acaba de consolidar-se en territori lleidatà, a diferència de Barcelona o Girona

Cementiri de les Borges  Blanques ©JordiBonilla
photo_camera Cementiri de les Borges Blanques ©JordiBonilla

La cremació com a opció de sepultura després de morir ha crescut en els darrers 15 anys, segons les dades de l’Associació d’empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat). Malgrat que a Catalunya ha esdevingut majoritària amb un 53% d’incineracions respecte les inhumacions, a la demarcació de Lleida l’opció tan sols arriba al 26,63% en dades del 2022. Així i tot, l’opció creix respecte fa quinze anys,  quan no arribava ni al 10% dels sepelis a les terres de Ponent.

A la província de Lleida només hi ha un forn crematori en funcionament situat al cementiri municipal de Lleida i propietat de l’empresa La Lleidatana, la qual no volgué atendre aquest mitjà en un reportatge recent sobre el sector funerari.

A la resta de províncies té més presència, suposant el 57,71% dels sepelis a Barcelona, un 47,32% a Girona i un 41,35% a Tarragona

El procediment de la cremació permet guardar les cendres en una urna que, o bé es pot dipositar als espais adequats als cementiris, o guardar-se al domicili familiar del difunt o dels seus familiars.