L'Associació Leader de Ponent obre aquest mes d'agost un procés participatiu per elaborar una Estratègia de Desenvolupament Local

Redacció | Foto: commons.wikimedia.org

L’Associació Leader de Ponent, el Grup d’Acció Local (GAL) encarregat de desplegar i executar els fons Leader de la Unió Europea a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el sud del Segrià, obre aquest mes d’agost un procés participatiu per recollir les inquietuds de la ciutadania sobre les futures línies d’actuació a treballar en aquest territori.

Dels resultats de la voluntat de la ciutadania se n’elaborarà una síntesi per convertir-la en l’Estratègia de Desenvolupament Local (EDL) de l’entitat, el document estratègic que definirà els objectius, les línies de treball i el pla d’acció per al territori pels pròxims anys (2023-2027).

Les tres fases del procés participatiu per recollir les necessitats que identifica la ciutadania al territori són:

Enquesta en línia: L’enquesta vol extreure una visió personal sobre la tasca executada aquests darrers anys i recopilar aportacions per tenir-les presents en les línies de treball de l’entitat. El formulari, que es podrà respondre fins al 30 de setembre, es pot omplir a través del web (www.leaderponent.cat) o bé directament en aquest enllaç.

Quatre tallers participatius per opinar i debatre conjuntament les línies de treball a seguir per l’entitat de cara als anys vinents 2023-2027. Els tallers estaran dinamitzats per Raiels i se’n durà a terme un a cada comarca de l'àmbit territorial de l'Associació al llarg del setembre de 2022: 15 de setembre de 12 a 14 hores al Castell de l’Albi; 20 de setembre de 18 a 20 hores al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses; 22 de setembre de 12 a 14 hores a Fòrum Maria Mercè Marçal d’Ivars d’Urgell; 29 de setembre de 18 a 20 hores al Local Cultural de Maldà. Per assistir-hi, cal inscriure’s prèviament a través del següent enllaç: https://forms.gle/w66QcdKKhEYca1Sz8

Entrevistes a agents locals del territori per aprofundir en els objectius específics i àmbits de treball a tenir presents.

L’Associació Leader Ponent convida la ciutadania a ser activa en la definició del futur del seu territori: “Sigui quina sigui la vostra forma de participació, digueu-hi la vostra. En aquesta fase és extremadament important reivindicar i fer aflorar les necessitats reals del territori i aquesta és una bona oportunitat”, diu la gerent de l’associació, Teresa Fuentes.

Tanmateix, en el procés de redacció de l’estratègia del GAL es tindran en compte els diferents plans, programes i estratègies de planificació territorial o sectorial existents en l’àmbit d’actuació garantint d’aquesta manera la integració i optimització d’accions per a l’assoliment de les finalitats previstes per als anys entrants.

Convé ressaltar que un dels documents que s’agafarà com a referència és l’Agenda Rural de Catalunya, que juntament amb l’Atles de Món Rural, identifiquen les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament. En aquest sentit, es realitzarà una sessió explicativa virtual el 8 de setembre per informar a la ciutadania de l’àmbit territorial de l’Associació Leader de Ponent sobre aquestes dues eines de referència per al conjunt del país.

L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 2015 que té l’objectiu de promoure i donar suport a activitats que garanteixin el desenvolupament econòmic sostenible al món rural. Som un dels 11 Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya seleccionat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els nostres eixos d’actuació són: Gestionar una línia d’ajuts per a la creació, ampliació o millora d’empreses al món rural; Desenvolupar projectes que responen a les necessitats del nostre territori i coordinar i participar en altres projectes de cooperació amb altres Grups d’Acció Local; Organitzar jornades tècniques de formació; I crear espais de debat en diferents àmbits que incideixen al territori.