La demarcació de Lleida participarà en la 7a edició de 'Benvinguts a Pagès La Festa' que torna els dies 1 i 2 d'octubre al territori

Redacció | Foto: Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La demarcació de Lleida participarà en la 7a edició de Benvinguts a Pagès La Festa el primer cap de setmana d’octubre. Els dies 1 i 2 d’octubre el territori s’apunta a la gran festa de la pagesia catalana amb una oferta pròpia de 36 explotacions agroalimentàries, prop de 40 restaurants de proximitat, 23 allotjaments rurals i una vintena d’activitats complementàries a les comarques lleidatanes. El cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes als pagesos i pageses de Catalunya s’ha presentat aquest matí a Lleida, a la seu dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Els dies 1 i 2 d’octubre la ciutadania tindrà una nova oportunitat per conèixer en primera persona l’origen d’allò que mengem cada dia i descobrir els processos d’elaboració dels productes de temporada i proximitat. El projecte convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos i pageses en una oportunitat per fidelitzar nous clients. A través de les visites s’estableix una relació que permetrà a la ciutadania apropar-se a tot un món, que tot i ser fonamental, cada cop li queda més llunyà. Poder conèixer l’origen dels aliments facilita una millor alimentació i, de retruc, suposa millorar la nostra salut.

A la demarcació de Lleida el públic que participi a Benvinguts a Pagès La Festa tindrà al seu abast una àmplia oferta d’activitats divulgatives. La ciutadania podrà conèixer la feina d’una petita explotació dedicada a la recuperació del safrà al Pallars Jussà, acompanyar una jove parella de productors del Segrià que valoren la feina dels pagesos i pageses a través del projecte nascut en el marc de la pandèmia La Cistella de Ponent i viure en primera persona l’elaboració de l’oli a través de les petites empreses de la comarca de les Garrigues, entre altres atractius. L’oferta es complementarà amb la participació d’un total de 39 restaurants que han estat proposats pels mateixos productors i productores del projecte i la participació de 23 allotjaments rurals que oferiran estades especials durant el primer cap de setmana d’octubre.

Una de les novetats d’aquesta edició de Benvinguts a Pagès La Festa és l’ampliació del nombre de rutes d’un dia o bé de cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites coincidint amb el primer cap de setmana d’octubre. A la demarcació de Lleida s’han preparat les rutes Productes i paisatges de muntanya als Pirineus, L’oleoturisme de les Garrigues i el Segrià, Les propostes delicioses del Segrià i la Noguera i les varietats locals de l’Urgell i la Segarra. Les experiències suggereixen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels mateixos productors i productores.

Les visites de Benvinguts a Pagès La Festa ja es poden reservar de manera gratuïta a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte. Fins ara, a través de la pàgina web prop d’un miler de persones ja han fet la seva reserva gratuïta.